- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Архитектонско чудо на Дарданелима: Мост који спаја Европу и Азију /видео/

© Фото : Youtube/Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri - GİSBİR/PrintscreenМост 1915 Чанакале између Европе и Азије
Мост 1915 Чанакале између Европе и Азије - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Велелепни висећи мост „1915 Чанакале“, који спаја Европу и Азију преко Дарданела, биће службено отворен 26. фебруара., пет година након што је камен темељац положио турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
Осим што спаја два континента, мост преко Дарданела издваја и најдужи распон на свету, који се између два главна пилона (висока 318 метара) протеже до дужине од чак 2.023 метара.
То је 32 метра дуже од још увек актуелног рекордера, висећег моста Акаши Каикyо у Јапану.
Укупно ће мост бити дуг 3.563 метра, а с прилазним вијадуктима 4.608 метара. Предвиђено је да има три возне траке у сваком смеру.
Иначе, дужина главног распона од 2.023 метра у себи има доста симболике, будући да представља годину у којој ће се славити 100. годишњица Републике Турске, коју је утемељио Мустафа Кемал Ататурк.
Симболика ту не стаје. Сам назив моста, „1915 Чанакале“, одаје почаст бици за Галипоље из Првог светског рата у којој је турска војска поразила оружане снаге сила Антанте, углавном из тадашњег Британског царства.
„Доћи ће наши партнери из Јужне Кореје, доћи ће премијер, а чекамо само датум од председника Ердогана“, рекао је Ебру Ездемир, шеф управе компаније „Лимак“ која гради мост, преносе турски медији.
Он је објаснио и да је трошак пројекта с предвиђених 2,8 милијарди евра порастао на 3,1 милијарду евра због поремећаја које је изазвала пандемија вируса корона и додао да ће мостарина вероватно износити 15 евра.
Осим моста гради се и 85 километара деонице ауто-пута, од тога 75 километара на европској страни и 10 километара на азијској страни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала