- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши председник Хондураса ухапшен на захтев САД

© AP Photo / Jacquelyn MartinХуан Орландо Ернандез
Хуан Орландо Ернандез - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Бивши председник Хондураса Хуан Орландо Ернандез ухапшен је на основу захтева Сједињених Америчких Држава за изручење и са лисицама на рукама одведен је из своје куће, само неколико недеља након што је напустио функцију.
У преносу на државној телевизији, могло се видети како полицајци одводе Ернандеза који носи панцир и ланце између лисица на рукама и чланцима ногу у оближњу базу специјалних снага.
Затим је бивши председник приказан како седи за столом док га лекари прегледају пред камерама, преноси Ројтерс.
До хапшења бившег десничарског председника дошло је након што је Врховни суд Хондураса наредио његово хапшење на основу америчког захтева за изручење по оптужбом за трговину дрогом и оружјем.
Док се чекала одлука суда, око 100 полицајаца опколило је Ернандезову кућу, а он је изјавио да је спреман да сарађује са полицијом.
Само неколико сати након што је 27. јануара напустио функцију, Ернандез се придружио Централноамеричком парламенту, регионалном телу у шест земаља које својим члановима даје имунитет од кривичног гоњења.
Имунитет који даје ово тело, а које чине изабрани званичници, као и бивши председници и потпредседници, може бити укинут или суспендован на захтев матичне земље члана.
САД су раније ставиле Ернандеза на црну листу, а амерички државни секретар Ентони Блинкен је овог месеца изјавио да постоје веродостојни извештаји да је он „укључен у значајну корупцију, чинећи или омогућавајући дела корупције и трговине наркотицима“, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала