Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: САД су за ЗСО, али да се не угрозе институције у Приштини

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
САД подржавају формирање Заједнице српских општина на Косову, али не на начин да она буде слична Републици Српској у БиХ, или да угрожава суверенитет и функционисање институција у Приштини, изјавио је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, пренела је приштинска ''''Коха диторе''''.
У говору пред Комитетом за спољне послове Сената САД, Ескобар је рекао да би Приштина требало да размотри могуће моделе СЗО који не би угрозили њен суверенитет.

"Ми подржавамо формирање ЗСО из много разлога. Почетни споразум о томе је постигнут, а косовски уставни суд је прогласио да су неке његове тачке неуставне, али да сама ЗСО није неуставна. Током дијалога, на Србији и Косову је да утврде како би та заједница могла да изгледа", казао је он, наводи ''Коха''.

Ескобар је додао да влада у Приштини треба да размотри оне моделе ЗСО који не би угрозили функционисање њених институција, а на начин да би омогућили косовским Србима да и даље имају веће бенефите и образовање на српском језику.

"Циљ дијалога је да унапреде ситуацију на Косову и да доведе до узајамног признавања и нормализације односа, што сада немамо. Дијалог је најбољи механизам за то и он може отклонити разлике", додао је Ескобар, пренела је ''Коха''.

Потребан свеобухватан споразум за европску будућност

Снажно подржавамо дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије, уз подршку Европске уније, изјавио је Габријел Ескобар, специјални изасланик САД за Западни Балкан на слушању у Поткомитету за спољне послове америчког Сената.
Дијалог је форум у коме обе стране, као једнаке, морају да раде на решавању својих разлика и проналажењу свеобухватног споразума, који је обема земљама потребан за њихову европску будућност, изјавио је Габријел Ескобар.
"Верујемо да овај напор треба да буде усредсређен на узајамно признавање", додао је Ескобар.
Тема слушања у Поткомитету била је "Западни Балкан: Подршка миру и просперитету", а Ескобар је започео своје излагање констатацијом да потреба за дијалогом, компромисом и реформама важи за читав регион.
"Сједињене Америчке Државе настављају да раде са нашим партнерима из ЕУ на унапређењу европских интеграција за све земље у региону. Истовремено, нашим партнерима из ЕУ истичемо важност да се врата Европе држе отворена, јер је то најважнији подстицај за стварање политичке воље за кључне, али понекад и тешке реформе", навео је Ескобар.
Он је рекао и да се наставља са наглашавањем потребе да листа амбасадора САД на Западном Балкану буде потпуно потврђена, пре свега кандидат за Србију, који још увек чека потпуну потврду Сената, преноси Косово онлајн.
"Наставићу да радим са Конгресом на овим напорима", поручио је Ескобар.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала