- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ескобар: САД уверене да могу да побољшају стање у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да су САД уверене да могу да побољшају стање у БиХ кроз ограничене промене правног оквира и врате је на европски пут.
Ескобар је у обраћању у америчком Конгресу истакао да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је „јако тежак актер“, није једини проблем, преноси РТРС.
„Темељни проблем у БиХ није етнонационализам, већ корупција. Она спречава БиХ да напредује, она је трећа по корупцији у Европи, има највећу стопу одлива становништва и све је то битно успорава на путу интеграција. Ми се боримо да односи буду бољи, да стање буде боље, да односи између Бошњака и Хрвата буду бољи, да се Срби врате у институције. Док се то не деси, ми радимо са опозицијом и радимо на томе да Додика онемогућимо у прављењу још веће штете“, рекао је Ескобар.
Ескобар се пожалио да процес интегрисања БиХ у ЕУ иде споро, наводећи да је с једне стране у питању замор ЕУ од проширења, а с друге неспремност актера у БиХ да спроводе неопходне реформе.
Ескобар сматра и да су неопходне постепене промене Устава БиХ, да Изборни закон треба променити и САД ће, како је додао, на томе наставити да раде.
Упитан „шта је пошло по злу“ и „зашто нисмо отишли даље од Дејтона“, Ескобар је истакао да је кључни проблем - корупција.
„Она је заробила БиХ и има ужасне последице. Не само када је у питању привлачење страних инвестиција, већ и одласка људи. Међутим, уверени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут“, рекао је он.
Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промени.
Ми имамо план за БиХ и остварићемо га, истакао је Ескобар.
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РЕГИОН
Ескобар: У БиХ неће бити рата ни Војске Републике Српске
Жељко Комшић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
СРБИЈА
„Ситни преварант и манипулант“: Додик о „честитки лажној држави од лажног члана Председништва БиХ“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала