- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина: Надамо се да ће САД престати да шире дезинформације о Украјини

© REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINAКинеске заставе
Кинеске заставе - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Распиривање ратних претњи од стране САД погодило је украјинску економију и друштвену стабилност, Кина се нада да ће се ширење дезинформација зауставити, изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин на брифингу.
„Протеклих дана Сједињене Америчке Државе подстицале су претњу ратом и стварале тензије, што је задало озбиљан ударац економији, социјалној стабилности и животима људи у Украјини“, рекао је дипломата.
Он је такође приметио да су такви кораци САД повећали трвења између одговарајућих страна, што омета напредак дијалога и преговора.
„Надамо се да ће одговарајуће стране престати да објављују такве лажне информације и да ће предузимати више корака ка промовисању мира, међусобног поверења и сарадње“, истакао је он.
Према његовим речима, кинеска страна је „обратила пажњу на недавну изјаву Русије да је Запад применио информациони тероризам у украјинском питању, а 15. фебруар је био дан неуспеха америчке и западне пропаганде“.
„Треба приметити да се неки људи у Сједињеним Америчким Државама и на Западу непрестано баве подстицањем и ширењем лажних информација, уносећи још више потреса и неизвесности у овај свет и без тога пун изазова, као и погоршавајући неповерење и поделе“, нагласио је портпарол.
„Међународна заједница јасно види ко је у свету прави покретач проблема и представља реалну претњу безбедности“, додао је он.
Како је рекао, „Кина се залаже за уравнотежен и праведан однос према интересима и иницијативама одговарајућих земаља у области безбедности, решавање несугласица путем дијалога и консултација, као и за промовисање глобалне стратешке равнотеже и стабилности“.
„Позивамо одговарајуће стране да престану са изјавама које заоштравају тензије. Таква пропаганда конфронтације и ширење лажних информација за политичке интересе је неморална и изузетно опасна“, нагласио је он.

О односима са Русијом

Ванг је додао да Кина позива Запад да престане са ескалацијом тензија око приближавања Русије и Кине, пошто Москва и Пекинг развијају односе који нису усмерени против трећих земаља.
„Кина и Русија су се, под вођством двају шефова држава, увек залагале за развој дугорочних односа добросуседства, пријатељства и узајамно корисне сарадње засноване на несврстаности по блоковима и одбијању конфронтације, односа који нису усмерени на треће земље“, објаснио је он.
Кинески дипломата је истакао да су се обе земље увек придржавале циља изградње нове врсте међународних односа заснованих на међусобном уважавању, непристрасности, правди и обострано корисној сарадњи, а допринос двеју земаља јачању међународног и регионалног мира и развоја очигледан је за све и неоспоран.
Хистерија око наводних планова Русије да нападне Украјину траје већ недељама. Иако је Москва више пута демантовала да има такве намере, западни медији и политичари не престају да понављају исту мантру. Штавише, траже да Русија повуче трупе које изводе војне вежбе на сопственој територији. Чак су и украјински званичници више пута саопштавали да немају информације да Русија спрема напад на њихову земљу. Москва категорички демантује све оптужбе и стално говори да ни за кога не представља претњу, а све такве изјаве се користе као изговор да се више војне технике НАТО-а распореди у близини руских граница.
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РУСИЈА
Кина и Русија раме уз раме: Заједничка изјава о свим кључним међународним питањима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала