- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Коњи су озбиљан бизнис: Продају се за милионе евра /фото/

CC0 / Unsplash/Julia Joppien / Коњске трке
Коњске трке - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Коњи су у свету озбиљан бизнис, чије цене се крећу од стотина хиљада долара и евра до милионских цифара. Тако стоје и зараде.
У Енглеској је обичај да се људи удруже, заједно купе грло, њих неколико, деле трошкове смештаја, хране, џокеја, ветеринара, али и зараде. Код нас је ситуација мало другачија. Много, заправо, јер је коњички спорт ослабио. Купују се коњи и на вашарима, ујахују се и уводе у препонски, касачки или тркачки спорт.
Провуче се вест међу коњарима како је неко дао стотине хиљада евра на коња, али то обично не буде свет из бранше, мада се и то некад деси. Коњ се углавном купује као статусни симбол, иако поменути никад нису ни сели у седло.
Људи који се годинама, деценијама баве овим спортом знају колико све кошта. И колико коњи много троше. Не само новаца, већ и времена, пише новосадски „Дневник“.
У свету куповина коња је инвестиција и то је спорт искључиво намењен богатима.

Најскупљи коњ коштао 70 милиона долара

Најскупљи коњ на свету Фусаичи Пегазус продат је 2000. године, одмах пошто је освојио Кентаки дерби, на аукцији за невероватних 70 милиона долара, тако поставши највреднији коњ у историји.
Фусаичи Пегазус зарадио је два милиона долара у добицима пре свог петог рођендана, али до тада је његова тркачка каријера била готова.
Цена од 70 милиона долара плаћена је у очекивању да ће произвести потомство које побеђује на тркама и да ће постати велика имена у индустрији узгоја коња.
Цену коња диктира генетика, али и предиспозиције, те освојене титуле. Преведено, зарада. Чак и ако коњ заврши своју такмичарску каријеру, парење се исто наплаћује и продаје по високим ценама, стотинама хиљада евра, уколико се од добрих родитеља очекује шампионско грло.

Најређи коњ на свету

© Wikipedia / Лена/Јавно власништвоАкхал теке, национални коњ Туркменистана
Акхал теке, национални коњ Туркменистана - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Акхал теке, национални коњ Туркменистана
Као једна од најређих раса коња на свету наводи се акхал-теке, те самим тим значи и да поједина грла достижу вртоглаве цене. Реч је о националном коњу Туркменистана, а сматра се да је на свету мање од 8.000 примерака.
Овај коњ је невероватне издржљивости, познат по својој прелепој длаци, која се на сунцу прелива на златну боју. Посебна структура длаке чини да овај коњ заиста сија. Цена пунокрвног акхал-теке варира у зависности од узгоја, локације и обуке. На међународном тржишту, озбиљан купац потроши 100.000 долара на добро узгојеног коња ове расе, па и много, много више.

Арапски коњ, најстарија и најпопуларнија раса

CC0 / Pixabay/caropat / Чистокрвни арапски коњ
Чистокрвни арапски коњ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Чистокрвни арапски коњ
Једна од најстаријих и најпопуларнијих раса коња на свету је свакако арапски коњ, кога можете наћи чак и у нашим огласима, те ергелама. Људи из целог света препознају њихову јединствену структуру лица и грациозно држање.
Поред физичких особина, арапи су такође пожељни због своје спремности да раде са људима. Они обично добро реагују на обуку и кроз историју су показали праву лојалност према људима до којих им је стало. Ови коњи данас спадају у свестране расе, познате по брзини и издржљивости, те се такмиче у свим коњичким спортовима.
Раса је, такође, коришћена као основа за обликовање других раса коња. Чистокрвни коњи су повезани са арапским крвним линијама. Захваљујући њиховом предивном изгледу и свестраности, добро узгојен арапски коњ кошта од 25.000 до 300.000 долара. Арапска кобила по имену Пепита продата је 2015. године за 1,4 милиона евра.

Холандски топлокрвни коњ

© Wikipedia / Fotoimage/Public domainХоландски топлокрвни коњ
Холандски топлокрвни коњ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Холандски топлокрвни коњ
Раса за перформансе која доноси озбиљне награде, али и пуно кошта је холандски топлокрвни коњ. Као једна од најскупљих раса коња на свету, холандски топлокрвни је једна од најуспешнијих такмичарских раса.
Овај моћни коњ је цењен као модеран и снажан. Већина коња ове расе је једнобојна и укључује црну, кестењасту, сиву боју. Ово је интелигентан коњ, а један такав по имену Тотилас продат је за 13 милиона долара. Цене данас се крећу између 10.000 и 75.000 долара.

Моћни и грациозни фризијски коњи

CC0 / Pixabay/AlkeMade / Фризијски коњи
Фризијски коњи - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Фризијски коњи
Још једна скупа раса коња из Холандије је фризијски коњ. Историјски документи указују да је раса присутна најмање од 13. века. Након векова узгоја, ови грациозни коњи су уобичајени фаворити међу љубитељима коња.
Сјајна црна длака фризијца и ход високог корака, дуга валовита грива и реп чине ову расу врло траженом. И док имају запањујуће добар изглед, ови коњи су, такође, цењени због свог доброг темперамента. Обично су вољни да уче, интелигентни су и пријатељски расположени. Строги стандарди расе и велика потражња међу озбиљним коњарима значе да добро дресирани фризијци нису јефтини.
Ждребе са добрим предиспозицијама обично неће бити мање од 7.000 долара. У свету, оне коње које спремају за емисије, коштају око 50.000 долара, док врхунски коњ од реномираног одгајивача достиже цену већу од 100.000 долара.

Енглески пунокрвни коњ - рекордер на стази

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Goki / Енглески чистокрвни коњ
Енглески чистокрвни коњ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Енглески чистокрвни коњ
Најпознатији по својој невероватној брзини, чистокрвни или енглески пунокрвни коњи држе више светских рекорда у тркама од било које друге расе коња. Они су звезде на стази, а такође успевају у другим коњичким спортовима, укључујући скакање и дресуру.
Њихов ватрени дух може их учинити тешким коњима за јахаче почетнике, али за искусне јахаче, чистокрвњак може бити радост за јахање и обуку.
Многи од најпознатијих светских коња су чистокрвни. Секретаријат, добитник троструке круне 1973, био је чистокрван, као и најновији добитник троструке круне, Амерички фараон. Вековима су узгајани да буду експлозивно брзи и окретни. Те особине и потенцијал за новчану награду увек су доприносили високој цени ове расе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала