- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Програмирана русофобија: Како омладину широм света хушкају против Русије

CC BY 2.0 / Flickr/cea + / Дечак игра Ризико
Дечак игра Ризико - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Десетине хиљада тинејџера у САД последњих дана почели су да позивају преко друштвених мрежа на рат са Русијом. Њихов пример су наставили да следе и тинејџери из других земаља. Деца из земаља далеко од Европе пишу о руском „нападу” на Украјину, а да ни не знају где се она налази.
Тренд је покренут на друштвеној мрежи ТикТок, чија је публика широм света премашила милијарду корисника. Да ли је ТикТок постао ново информационо оружје САД?

Хушкање на мржњу против Русије

Популарна друштвена мрежа међу тинејџерима широм света која је намењена за постовање кратких видеа има нови тренд – позиве на рат против Русије. Иницијатори за талас провокативних порука били су амерички корисници. Оне су на први поглед апсурдне, а понекад чак и шаљиве. Поруке су се појављивале на хиљадама налога регистрованих корисника у САД. Деца масовно снимају видео снимке о томе како уз помоћ насумичних ствари „решавају војни сукоб“ између Русије и Украјине.
„Дај ми млеко, паковање чипса од манга, митраљез и освојићу Русију пре вечере“, потписао је један од тинејџера свој видео. Хиљаде корисника ТикТок-а већ је следило његов пример. Неки од њих праве видео снимке, а други пружају подршку у коментарима. На ТикТоку се увелико појавило више од 14 хиљада видео снимака у новом тренду.

Велико интересовање међу младима

Као одговор на то, руски тинејџери су почели да бране своју земљу. На почетку су само остављали одговарајуће коментаре испод видеа Американаца, након чега су почели да снимају и своје видео снимке. У једном видеу је приказано како се у руским школама деца уче правилно да растављају и склапају аутомат Калашњиков, док амерички ђаци не могу да пронађу Украјину и Русију на мапи света.
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаМладић слика руску заставу на образу једне рускиње
Младић слика  руску заставу на образу једне рускиње - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Младић слика руску заставу на образу једне рускиње
Иначе, глобална аудиторија мобилне апликације Тик Ток, која се појавила сасвим недавно 2015.године, прошле године премашила је милијарду људи, колико месечно има активних корисника на овој друштвеној мрежи. У САД регистровано је око 200 милиона налога. Руски сегмент ТикТока, према компанији „Медиаскоп“, достиже скоро 37 милиона корисника. Дакле, друштвена мрежа има више него солидан људски ресурс погодан за промовисање овог или оног тренда међу младима. Према статистичким подацима, 41 одсто корисника ТикТока су људи стари од 16 до 24 године, од којих огромна већина свакодневно користи апликацију на свом смартфону.
ТикТок није ни амерички ни европски, већ кинески производ. Канцеларије креатора апликације, пекиншке компаније „ByteDance“ налазе се широм света, укључујући и Москву. Иначе, треба напоменути да стварна кинеска верзија ове друштвене мреже „Douyin“ и глобални ТикТок раде на различитим серверима, пошто менаџмент „ByteDance-а“ има цензорна ограничења која су на снази у Кини.

Борба против ТикТок претње

Међутим, још донедавно ТикТок је био на лошем гласу код америчког руководства. У лето 2020. године у склопу свог трговинског рата са Кином, бивши председник САД Доналд Трамп потписао је извршне наредбе за „борбу против претње“ ТикТока и кинеске мобилне апликације „WeChat“. У извршној наредби наведено је да апликација „аутоматски прикупља велику количину информација о корисницима“, укључујући „податке о локацији и историју претраге“. Као резултат настаје претња да Кина добије приступ „личним подацима“ америчких грађана и „информацијама заштићеним ауторским правима“.
CC0 / Pixabay / Тик Ток
Тик Ток - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Тик Ток
Кинеска страна није ишла на конфронтацију. „Након што је Трамп извршио притисак на ТикТок, они су отворили седиште у Америци са америчким држављанином“, објашњава је за портал „Взгљад“ директор Удружења професионалних корисника друштвених мрежа и услуга за размену порука Владимир Зиков. У септембру 2020. године, „ByteDance“ је склопио уговор о формирању новог ентитета са седиштем у САД под називом ТикТок Глобал, чији је задатак да пружа услуге апликација корисницима у САД и већини корисника широм света.
„Знамо како Американци врше притисак на оне који су у њиховој земљи. О томе је једном писао Павел Дуров, који је био један од креатора мрежа Вконтакте и Телеграм“, констатује Зиков. Он додаје да се не може искључити да је појава посебних трендова на ТикТоку последица спољних утицаја, укључујући и актуелни антируски тренд.
„Али морамо узети у обзир да је ТикТок млада друштвена мрежа. Корисници још увек не разумеју много тога што се дешава на платформи. Многе ствари које су разрађене и којих нема на другим платформама, на пример, на Твитеру, и даље тихо раде на ТикТоку“, приметио је стручњак.
„Говоримо о стварању масовних фалсификата, објављивању слика са неким пркосним текстом и укључивању великог броја људи у ову причу путем хештегова“, објашњава саговорник.

Желе да буду у „тренду“

Зиков истиче да је ТикТок специфична платформа на којој ове технологије раде десет пута, ако не и стопут боље него на другим друштвеним мрежама.
„Ако се исти видео снимци објављују неколико пута, они добијају прилично велики рич. Њих деле доста на друштвеним мрежама, те људи почињу да се баве том темом, да деле исто мишљење и желе да буду „у тренду“, а онда то почне да се шири веома брзо. Јасно је да у почетку манипулација треба да буде масовна, да то мора бити глобални, осмишљен, озбиљан рад“, истакао је стручњак.
„Не треба занемарити чињеницу да су по свему судећи значајну улогу у томе одиграли алгоритми препоруке на ТикТоку и другим платформама“, изјавио је заменик председника Комитета Државне думе за информациону политику и информационе технологије и комуникације Антон Горелкин. Није случајно што се у Русији развијају мере за њихову контролу, јер такве препоруке лако шире штетне, па чак и опасне информације, укључујући теорије завере о вакцинацији и тако даље. Ове препоруке нису транспарентне, нису предмет државне контроле и могу се користити за разне политичке манипулације.
CC0 / Pixabay / Мобилни телефони
Мобилни телефони - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Мобилни телефони
Амерички стручњак Малек Дудаков напомиње да, што се тиче трендова на ТикТоку, највероватније се не ради о неком таласу порука које остављају ботови, него су тинејџери очигледно укључени у овај тренд само „из забаве“.

Платформа која расте

„ТикТок је платформа која расте и више је него погодна за информативне кампање, с обзиром на то колико брзо се на њему шири било који вирални садржај“, нагласио је Дудаков.
Након што је популаризована тема о рату који Русија наводно планира да води са Украјином, тинејџери су почели да прате и шире овај тренд. Они можда чак и не знају где се налазе Украјина и Русија, али њихова логика је следећа: „Ако употребимо одговарајуће хештегове, урадимо нешто на ову тему, онда ће и наш садржај бити у врху“, додаје експерт.
Слично мишљење дели и политиколог и блогер Максим Коноњенко. „То може бити случајност, или може бити резултат смишљеног деловања. Амерички политичари су већ учинили све што су могли да „популаризују“ идеју о наводној предстојећој агресији Русије. Ако на то већ реагују тинејџери, штавише, амерички тинејџери који немају појма где је Украјина, шта је то ако не политизација. Али свакако, боље је имати виртуелни рат на ТикТоку него прави. Пустите омладину да се забави“, констатује Коноњенко.
Зиков дотле подсећа да су пре око три године алгоритми Фејсбука који аутоматски анализирају активност корисника ове друштвене мреже (и затим користе ову информацију за слање циљаних огласа) означили као предмет интересовања за око 65.000 руских корисника појмове попут „издаја отаџбине“ или „велеиздаја“.
© AP Photo / Jenny KaneФејсбук
Фејсбук - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Фејсбук
Под овом чудном ознаком (хештегом), подсећа стручњак, у руском сегменту друштвене мреже створен је такозвани Фејсбук налог за оглашавање – алат који омогућава да се рекламира роба или услуге корисницима који одговарају датим карактеристикама. У овом случају под ознаком „издаја отаџбине“.

„Смешна акција“

„Само месец- два раније власник Фејсбука Марк Закерберг први пут је ишао у Конгрес да се правда за „руско мешање у председничке изборе у САД“, каже саговорник, који каже да није искључено да су тамошње специјалне службе тражиле одређене услуге од власника Фејсбука у жељи да се „освете Русима“.
„Америчке обавештајне службе и обавештајне агенције имају неопходне техничке капацитете да организују и ову смешну акцију на ТикТоку. Сличне технологије су се развијале током обојених револуција, почев од Арапског пролећа. Оне се могу користити по жељи“, сматра Дудаков.
„Нажалост, код САД видимо жељу да се максимално политизује и подиже паника око украјинске кризе како би се то искористило као инструмент притиска на Русију. Може се приметити како се ова прича пумпа у америчким медијима. Вашингтон сада жели да утиче на умове младих људи, што је апсолутно неприхватљиво. То су прљаве политичке технологије“, констатује је посланик Горелкин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала