- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија огорчена због обнављања куће нацистичког колаборанта у Косовској Митровици: То је изругивање

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Руске власти су огорчене због учешћа Европске уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у пројекту реконструкције једног од нацистичких колаборациониста Џафера Деве, покренутог 2. фебруара у јужном делу Косовске Митровице, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Како је подсетила, Џафер Дева је био председник општине Косовска Митровица, касније „некакав министар“ унутрашњих послова у профашистичкој Великој Албанији, био је један од оснивача СС дивизије Скендербег. Такође је нагласила да је „учествовао је у прогонима Срба, Јевреја, Рома и других људи који нису албанске националности“.

„Цинизам и апсурдност ситуације повећава чињеница да се пројекат реализовао у оквиру иницијативе ЕУ 'Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије'. То је једноставно изругивање“, констатовала је Захарова на конференцији за штампу.

Како се наводи у заједничком саопштењу УНДП И ЕУ од 8. фебруара обустављена је реализација рестаурације куће Џафера Деве, подсетила је она.

„Рачунамо на то да структуре светске организације, формиране након победе над нацизмом, никада и ни под каквим околностима неће учествовати у оваквим провокативним акцијама оправдавања нацистичких злочинаца и мењања историје“, поручила је Захарова.

Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
СРБИЈА
Зашто је Хитлеров „одликаш“ за Европску унију постао симбол помирења на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала