Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик сазнаје: Петар Велики добија бисту у Сремским Карловцима

CC BY-SA 4.0 / Филип Поповић / Карловачка гимназија
Карловачка гимназија - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Русија и Србија разматрају идеју да се у Сремским Карловцима подигне биста руском цару Петру Великом, чија је подршка утрла пут раду чувене Карловачке гимназије, најстарије у Србији, рекао је за Спутњик руководилац Руске федералне агенције „Россотрудничество“ Евгеније Примаков после састанка с председником Србије Александром Вучићем.
Петар Велики је 1724. године потписао указ о слању руских учитеља у Србију. Тај указ је већ следеће године, после његове смрти, испунила његова удовица Катарина“, подсетио је Примаков.
Руски учитељ и синодски преводилац Максим Суворов и његов брат Петар, заједно са 400 буквара, 70 словенских граматика и 10 тројезичних речника стигли су у Србију и својим радом утрли пут за оснивање прве гимназије, која је, услед тешких околности, почела да ради тек 1791. године.
Директор „Россотрудничества“ је истакао да је на састанку с председником Србије изразио велику захвалност Русије за рад на учвршћивању односа двеју земаља, укључујући и хуманитарну сферу којом се бави Руска федерална агенција.
„Председник је посебно заинтересован за обнову Руске цркве, у народу познате као Црква Рајевског, која се налази у Горњем Адровцу, као и за изучавање и подршку изучавању руског језика у Србији“, рекао је Евгеније Примаков.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Россотрудничества Евгеније Примаков
Директор Россотрудничества Евгеније Примаков - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Директор Россотрудничества Евгеније Примаков
Он је додао да је у плану и организовање великог балканског фестивала анимације у Србији, који би био реализован уз подршку руског студија Сојуз муљтфилм.

Россотрудничество наставља да подржава образовање Украјинаца

Примаков се кратко осврнуо и на актуелну кризу у Украјини. Како је рекао, агенција којом руководи бави се културним и хуманитарним везама међу народима и, без обзира на то што је његово представништво у Украјини затворено указом украјинског председника Владимира Зеленског, наставља да подржава образовање младих Украјинаца у Русији.
„Многи Украјинци и даље одлазе у Русију на студије, а њихово образовање се плаћа из руског буџета, у складу с квотама које је одредила Влада Руске Федерације, без обзира на то да ли долазе из делова Украјине који су под влашћу кијевског режима, или из ДРН и ЛРН. Тај рад ће свакако бити настављен“, рекао је Примаков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала