- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стејт департмент: Русија наставља да концентрише снаге на граници са Украјином

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Вашингтон не примећује знакове деескалације ситуације око Украјине, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс. Он тврди да Русија наставља да концентрише трупе на граници.
„Ми то (деескалацију) нисмо приметили. У ствари, видели смо управо супротно: последњих недеља, па чак и дана на граници је више руских снага, а не мање“, рекао је дипломата.
Он тврди да САД примећују „како нове руске снаге пристижу на границу са Украјином и заузимају положаје који им омогућавају да у сваком моменту буду укључене у ничим изазвану инвазију“.
Како је истакао, таква ситуација „изазива озбиљну забринутост“. Прајс је додао да САД „чине све што могу да пронађу мирно решење кризе“.
Огласио се и украјински председник Владимир Зеленски који је такође рекао да не примећује повлачење руских снага са границе са Украјином.
„Ситуацију контролише наша војска. Сада не видимо промене, примећујемо велико гомилање снага које се не мења последњих недеља, примећујемо неке мање ротације. Не бих тренутно назвао те ротације повлачењем руских снага“, рекао је Зеленски, истакавши да су дипломатски напори Кијева и међународних партнера дали свој резултат, али је засад рано говорити о деескалацији ситуацији од стране Русије.
Он није искључио могућност да поједини лидери покушавају да се договоре са Русијом иза леђа Украјине, али је истакао да већина светских лидера подржава став Кијева, те да се све одлуке о Украјини ипак доносе у Украјини.
Хистерија око наводних планова Русије да нападне Украјину траје већ недељама, иако је Москва више пута демантовала да има такве намере. Запад је објавио чак и датум и час напада. Коментаришући наводну инвазију, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да ће 15. фебруар 2022. „ући у историју као дан када је западна ратна пропаганда пропала“, додајући да је Запад „осрамоћен и уништен без иједног пуцња“.
Амерички председник Џо Бајден држи уводни говор на виртуелном „Самиту за демократију“ у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Бајденова тактика: Руси, нисте наши непријатељи, али ћемо и даље ратовати с вама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала