- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ескобаров план: Притисак на Србију са две стране, преко Српске и Косова

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Из говора Габријела Ескобара пред америчким Сенатом можемо да закључимо да ће САД у наредном периоду још више појачати притисак на Србију, а он ће се примарно вршити кроз питања Републике Српске и Косова и Метохије, мишљење је Данијела Игреца, магистра права и стручњак за спољну политику из Словеније.
Ескобар је рекао да је БиХ на врху листе америчких приоритета, чак испред Косова и Метохије, при чему је упозорио актере који се ангажују у, како је рекао, корумпираном, дестабилизујућем и антидемократском понашању да ће „бити последица". Каквих, није прецизирао, али је звучао претеће.

Притисак и на Српску

Прича о корупцији у БиХ коју је у свом иступању у Сенату потенцирао Ескобар је, како истиче Данијел Игрец, само параван за нови напад на Српску и на Милорада Додика. То, према његовим речима, потврђује и чињеница да амерички изасланик отворено говори да ће сарађивати са опозицијом у РС и да ће радити на томе да Додика, како је рекао, онемогуће у томе да направи још већу штету.
Проблем је само, истиче Игрец, што оно што је за Ескобара штета заправо представља корист за Српску која покушава да врати отете надлежности које јој припадају по Дејтону. Игрец напомиње да је у БиХ на делу класична замена теза чија је мета не само Српска већ и Србија.
„Напади на Српску и на њено руководство су саставни део специјалног рата који САД воде против Србије. На делу је класична замена теза – Срби, који се боре за очување Дејтонског споразума и примену Устава, проглашавају се за сепаратисте и разбијаче БиХ, док се заговорници унитаристичке босанске државе славе као напредни и демократски политичари, иако су управо они ти који подривају уставни поредак и владавину права у БиХ,“ објашњава наш саговорник.
Игрец сматра да Вашингтон на Дејтонски споразум никада није гледао као на документ трајног карактера, већ као на прелазно решење које у једном тренутку треба заменити централистичком агендом. То се, додаје он, сада управо и дешава.

Циљ уништити РС

„Њима је циљ укидање Републике Српске, њено утапање у БиХ. Циљ је дезоријентисати Србе, одузети им институције, разбити њихово јединство како би их на крају лакше увукли у НАТО пакт. Зато и подржавају сецесионистичку политику Сарајева, зато и подржавају независно Косово, зато и не реагују када Приштина каже да неће формирати ЗСО, јер то одговара америчким интересима,“ истиче он.
Игрец каже да се не може говорити о Српској а да се заобиђе Косово и Метохија јер је сматра приступ исти.
„Честитке америчког председника Бајдена поводом Дана државности Косову, у којој се од Србије отворено тражи да погази свој суверенитет и да се одрекне своје територијалне целовитости показује да Вашингтон жели што пре да спроведе своје геостратешке интересе у региону и зато сад и појачава свој агресивни наступ према Србији. Уз то, заједничка посета Ескобара и Лајчака Приштини показала је да је Вашингтон на мала врата приступио преговорима између Београда и Приштине,“ истиче он уз констатацију да је сличан сценарио писан и за РС.

Инсистирати на Дејтонском споразуму

По његовом мишљењу, Србија треба да се доследно и упорно држи онога што јој гарантује међународно право. Највиши државни и национални приоритети Београда, уверен је он, морају да буду очување самосталности Републике Српске и одбрана суверенитета на КиМ.
„Зато држава мора да инсистира на наставку примене Дејтонског споразума и Резолуције 1244 и да у свим тим процесима тражи подршку али и активно учешће својих савезника, пре свега Руске Федерације и НР Кине,“ мишљења је наш саговорник.
Иначе, Ескобар је говорећи у поткомитету Сената о европској и регионалној сигурносној сарадњи на питање републиканског сенатора Рона Џонсона због чега је Дејтонски мировни споразум још на снази, одговорио: „Дејтон био успешан у очувању мира 25 година, и то је важан документ у основи њихове политике, али је циљ Америке да БиХ интегрише у ЕУ.“
Ескобар је такође рекао да су САД уверене да могу да побољшају стање у БиХ кроз ограничене промене правног оквира и врате је на европски пут, а на питање шта је у БиХ „пошло по злу“ и „зашто нисмо отишли даље од Дејтона“ рекао да је кључни проблем корупција. Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промени. Ми имамо план за БиХ и остварићемо га, истакао је Ескобар.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РЕГИОН
Ескобар: САД уверене да могу да побољшају стање у БиХ
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РЕГИОН
Провидна игра против Српске и специјални задатак — увлачење Босне и Херцеговине у НАТО
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
РЕГИОН
Жељка Цвијановић о Ескобару и опозицији: Прави се договор са неким ко нема већинску подршку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала