- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ жели да САД постану главни добављач гаса – прошле године купљене рекордне количине

© AFP 2023 / Francisco LeongТанкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији
Танкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Европска унија је купила рекордну количину течног природног гаса из Сједињених Америчких Држава 2021. године и у јануару ове године, наводи се у документу Европске комисије „Трговање течним природним гасом између ЕУ и САД“.

„Увоз течног природног гаса из САД значајно је порастао од момента прве испоруке у априлу 2016. године. Подаци показују да је 2021. године увоз течног природног гаса у ЕУ био количински највећи – преко 22 милијарде кубних метара са процењеном вредношћу од 12 милијарди евра. У јануару 2022. године увоз је достигао месечни максимум од 4,4 милијарде кубних метара што се процењује на 4,1 милијарду евра“, пише у документу.

Истиче се да би даља трансатлантска сарадња требало да доведе до тога да САД постану главни добављач гаса за континент. Тренутно је Русија главни извозник природног гаса у Европску унију.
„Природни гас игра централну улогу у енергетском систему ЕУ, између осталог и у контексту енергетске трансформације – на њега отпада 23 одсто потражње за енергијом. Тренутно Европа увози око 90 одсто гаса који јој је неопходан и очекује се да ће се наредних година тај удео повећати“, прецизирано је у документу.
Раније су медији писали да је Вашингтон одржао преговоре са великим продавцима горива у Северној Африци, на Блиском истоку, у Азији и у САД о спремности да „привремено повећају“ производњу гаса за Европу. Како је саопштио извор из америчке администрације, такве мере су неопходне у случају прекида руског транзита преко Украјине.
Вентил на цевоводу гасне станице Нежухив у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
ЕУ гради енергетско партнерство са САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала