- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија неће тражити јавно извињење због дезинформација о наводној инвазији

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције на Црвеном тргу у Москви
Припадници полиције на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Москва не планира да од западних медија тражи јавно извињење због лажних вести о наводно планираној инвазији Русије на Украјину, али се нада да ће се убудуће аутори необузданих изјава придржавати озбиљнијег и одговорнијег приступа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Не, не намерава. Нећемо се играти извињавања. Русија намерава да сачека озбиљнији, одговорнији и истинитији приступ тих представника који дају такве необуздане и неодговорне изјаве и оних медија који те изјаве апсолутно злоупотребљавају, који не обраћају пажњу на свој углед, који су спремни да га баце у блато“.
Песков је констатовао да тренутно постоји много западних новина, телевизија и радио-станица које ни од чега не зазиру.
„И, искрено говорећи, не знам за њихову публику, али се наша публика томе просто смеје“, додао је он.
Према његовим речима, Кремљ се нада да ће после дезинформација о руској „инвазији“ на Украјину читаоци западних медија схватити колико вреди ауторитет тих листова.
Портпарол је додао да се не планира подношење тужби против тих медија за такве објаве.

О војним вежбама

Говорећи о заједничким руско-белоруским војним вежбама, Песков је објаснио да се питање даљег присуства руске војске у Белорусији након завршетка вежби тренутно се не разматра.
Дипломата је подсетио да су вежбе сада у току, а „по завршетку једне или друге фазе вежби, трупе се повлаче у сталне базе“.
„То је процес који ће трајати неколико недеља. Једноставно је немогуће у једном дану повући све што се ту недељама акумулирало“, рекао је портпарол Кремља и нагласио да је то „уобичајена пракса војних вежби“.
Он је истакао да Кремљ није спреман и неће прихватити тврдње, укључујући и од Сједињених Америчких Држава, о томе како Русија премешта војне снаге преко своје територије.
„То је наше суверено право и не намеравамо ни са ким да разговарамо о томе“, одговорио је Песков на захтев за коментар о подацима о томе да Русија наводно наставља да шаље трупе на границу са Украјином.
Вежбе „Савезничка одлучност 2022“ почеле су 10. фебруара на комбинованим полигонима Оружаних снага Белорусије. Вежбе представљају другу етапу провере снага за реаговање Савезне државе, која ће трајати до 20. фебруара. Циљ је вежбање одбијања спољне агресије и терористичких напада. Део руских трупа који је учествовао у вежбама почео је да се враћа у своје базе.
Западни медији последњих месеци више пута су извештавали о наводној могућој инвазији Русије на украјинску територију, наводећи „тачне датуме“, па чак и времена, и изнова их одлагали. Руска страна редовно је негирала такве тврдње. Председник Русије Владимир Путин истакао је да Москва не жели рат, а да би га спречила, Русија је покренула преговоре о безбедносним гаранцијама.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Захарова: Западни медији чинили све да почне рат у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала