- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Данас шаљемо одговор Вашингтону о гаранцијама безбедности, биће доступан и јавности

© Пресс-служба Госдумы РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремила одговор на писмо Америке у вези са руским предлозима о гаранцијама безбедности и да ће га данас послати Вашингтону.
„Завршавамо анализу америчког писма. У најскорије време ћете сазнати као ће се ствари даље развијати. Данас ћемо то писмо послати америчкој страни“, рекао је Лавров на конференцији за медије са италијанским министром спољних послова Луиђијем ди Мајом.
Руски министар је додао и да Москва намерава да обелодани документ.
„Сматрамо да је то неопходно како би се заинтересовани у цивилном друштву наших земаља упознали са оним шта се догађа. Иначе, ако се то држи у тајности, како преферирају наше колеге из Вашингтона и Брисела, јавност ће бити затрпана лажима и пропагандом који тренутно испуњавају информациони простор“, навео је Лавров.
Москва ће објавити садржај одговора неколико сати након што га проследи Вашингтону у писаној и електронској форми.
Шеф руске дипломатије истиче да Запад жели да извуче из руских предлога оно што им одговара.
„У одговору САД и делимично у одговору НАТО изражена је спремност да те теме буду предмет преговора и ми то поздрављамо. Али, за нас је најважније да се из пакета не извлаче појединачне ствари и да се онда говори да смо решили све проблеме. Нећемо решити те проблеме док се не договоримо о кључном ставовима од којих зависи безбедност у Европи: а то је неширење НАТО на исток, неразмештање ударног наоружања, поштовање оне војно-политичке конфигурације која је постојала у Европи у тренутку Оснивачког акта Русија-НАТО“, истакао је он.
У основи руских предлога је формула недељивости безбедности, усаглашена на највишем нивоу а из које Запад жели да извуче само једну ствар која њима одговара. Тако неће моћи, упозорио је руски министар.
Када је реч о одговору НАТО, на њему се још ради, рекао је заменик Лаврова, Александар Грушко.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Крајем јануара САД и НАТО упутили су Москви писане одговоре на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
РУСИЈА
Путин: Ширење НАТО-а на исток – веома опасно; Русија спремила реакцију на одговоре о безбедности
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала