Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство позива грађане да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеферендум о промени Устава Србије
Референдум о промени Устава Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је све грађане да на време провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (ЈБС) и да ли су им уписани подаци тачни, како би могли да остваре право гласа на изборима који ће бити одржани 3. априла.
Како је саопштено, право на увид у бирачки списак има сваки грађанин у циљу провере личних података уписаних у бирачки списак и може се извршити непосредно у општинској, односно градској управи у којој грађанин има пребивалиште, као и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Наводи се да се у бирачки списак уписују пунолетни и пословно способни држављани Србије, односно лица која имају бирачко право - према месту пребивалишта, односно месту боравишта за интерно расељене.
Поступак уписа, промена и брисања из бирачког списка спроводи се по службеној дужности или на захтев грађана.
Грађанин захтев за промену у бирачком списку подноси општинској, односно градској управи по месту његовог пребивалишта, односно месту боравишта за интерно расељене.
Јединствени бирачки списак води Министарство државне управе и локалне самоуправе, док ажурирање бирачког списка за подручје јединице локалне самоуправе врши општинска, односно градска управа.
Свака промена у бирачком списку мора да се заснива на подацима из матичних књига, других службених евиденција и јавних исправа (изводи из матичних књига рођених, венчаних или умрлих, лична карта, доказ о пребивалишту, уверење о држављанству, правноснажно решење о враћању пословне способности...).
Подносилац захтева може на решење општинске, односно градске управе, поднети жалбу Министарству у року од 24 часа од дана када је решење примио, а против решења може се поднети тужба Управном суду у року од 24 часа од дана када је решење примљено.
Како се наводи у саопштењу, бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва, најкасније до 12. марта у поноћ, да поднесу захтев да се у ЈБС упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала