- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена три нова вируса корона код слепих мишева

CC0 / Pixabay / Слепи миш и вирус корона
Слепи миш и вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Научници су открили три вируса слична САРС-ЦоВ-2 која, како тврде, могу да заразе људске ћелије. Ти вируси, пронађени код слепих мишева у Лаосу, могу да представљају ризик по здравље људи, сматрају научници.
У студији, објављеној у журналу „Nature“, сумирани су резултати истраживања које су спровели научници са универзитета у Лаосу и Паризу.
Према истраживању, три новооткривена вируса под називом БАНАЛ-103, БАНАЛ-236 и БАНАЛ-52, сличнија су САРС-ЦоВ-2 у кључном делу њиховог генома, односно шиљку протеина који омогућава вирусу да се веже за ћелије домаћина.
Научници сматрају и да њихово истраживање поткрепљује теорију о животињском пореклу ковида-19.
Користећи различите технике, укључујући и рачунарску симулацију молекуларне динамике, научници су открили да та три вируса могу да продру у људску ћелију преко истог рецептора као и САРС-ЦоВ-2.
„Постојање ових вируса подржава теорију да САРС-ЦоВ-2 може да потиче од слепих мишева који живе у огромним висоравнима на Индокинеском полуострву, које се протеже преко Лаоса, Вијетнама и Кине“, оценио је шеф Лабораторија за откривање патогена при Институту Пастер Марк Елоит, додајући да резултати сугеришу да би „други сродни вируси могли да представљају ризик по здравље људи“, пренео је РТ.
Прављење лекова против короне у Русији - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Русија одобрила испитивања нове вакцине против вируса корона: Штитиће од више сојева истовремено
Чуло мириса - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Невероватна прича: Корона вратила чуло мириса жени која је рођена без њега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала