- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Писма Саве Шумановића која откривају другу страну уметникове болести изложена у Адлигату

© Фото : АдлигатПисма Саве Шумановића
Писма Саве Шумановића - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Писма Саве Шумановића упућена Растку Петровићу пружају увид не само у пријатељство два српска великана, већ сликовито говоре о личности Саве Шумановића, његовим узлетима али и дубокој патњи у тренуцима душевне слабости.
Оригинални рукописи – писма сликара Саве Шумановића и дописнице из личне архиве Уроша Предића исписане рукама Лазе Костића, Паје Јовановића, Стевана Мокрањца, Богдана Дунђерског, Бете Вукановић, самог Предића и многих других великана, изложени су на сталној поставци Дома легата Удружењa за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

Друга страна Шумановићевог стваралаштва

Међу њима се налази збирка са 20 писама и више од 50 страница рукописа Саве Шумановића упућених Растку Петровићу, а на некима постоје и Шумановићеви цртежи. Она говоре о личности великог српског сликара и пружају другачији увид у његову болест.
„Мање су позната писма које је Шумановић писао у најтежим тренуцима свог живота, у моментима душевне слабости, а нека од њих била су злоупотребљена и Сава је приказиван у лошем светлу, као уметник којем је душевна слабост била преокупација, што уопште није тачно“, каже за Спуњик председник Адлигата Виктор Лазић.
© Фото : АдлигатПисма Саве Шумановића Растку Петровићу
Писма Саве Шумановића Растку Петровићу - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Писма Саве Шумановића Растку Петровићу
Када се сагледа преписка као целина, до изражаја долази сликарева топла душа, његова лична патња и упињање да душевну болест коју има контролише.
„Ми смо, наравно, изабрали писма која приказују суштину Савиног карактера, као биће које са пуно топлине, са пуно бриге говори о својој породици. На неким од тих писама се налазе и његови цртежи који дају посебну вредност овим документима. Писма су иначе донација Данице Леко чији се породични легат налази у нашем удружењу Адлигат“.

Предић осликао икону Лази Костићу

Збирку Уроша Предића у Адлигату чини чак 1700 архивских докумената, од којих је избор педесетак најзанимљивијих приказан на изложби. Главни део поставке чине дописнице и писма сликара својој породици у Орловат, али и дописнице и разгледнице које је Предић разменио за знаменитим личностима свога доба, пријатељима и познаницима.
„За мене су посебно откриће биле разгледнице Бете Вукановић које је она слала Предићу и сама их осликала и потписала. Ту се налази и велика Моркањчева збирка са више од двадесет разгледница“, истиче председник Адлигата.
© Фото : АдлигатРазгледница коју је Предићу послала Бета Вукановић
Разгледница коју је Предићу послала Бета Вукановић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Разгледница коју је Предићу послала Бета Вукановић
Он каже да су, овом приликом, први пут изложене две дописнице Богдана Дунђерског, великог српског добротвора и писма великог сликара Паје Јовановића упућених Предићу.
© Фото : АдлигатБогдан Дунђерски пише Урошу Предићу најпре из немачке бање, потом из Напуља
Богдан Дунђерски пише Урошу Предићу најпре из немачке бање, потом из Напуља - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Богдан Дунђерски пише Урошу Предићу најпре из немачке бање, потом из Напуља
„Занимљива је дописница Лазе Костића у којој славни песник помиње славску икону, коју му је Предић насликао. Међутим мени је посебно важно писмо које су Предићу послала 22 сликара. Наиме, реч је о изложби у Љубљани на којој се Урош Предић није појавио, а 22 сликара која су учествовала на тој изложби заједно су му послали једну дописницу и сви се потписали. То је заиста посебна ствар“, сматра Лазић.
© Фото : АдлигатЛаза Костић пише Урошу Предићу из Беча
Лаза Костић пише Урошу Предићу из Беча - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Лаза Костић пише Урошу Предићу из Беча
Поред издвојене збирке Уроша Предића, у оквиру других збирки Адлигата могу се пронаћи додатни материјали о сликару. У Збирци Јоце Вујића налази се Предићево писмо овом велепоседнику и једном од највећих српских колекционара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала