- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Катнић разријешен функције Главног специјалног тужиоца

© Фото : Youtube/RTCG - Zvanični kanal/PrintscreenМиливоје Катнић
Миливоје Катнић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Тужилачки савјет констатовао је престанак функције црногорског главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића због оствареног права на старосну пензију на основу података Фонда ПИО. За ту одлуку гласало је осам чланова ТС-а, док је двоје било против.
Иста одлука је раније данас донијета за још девет државних тужиоца.
Разријешени тужиоци су Ћуковић Радмила, Весна Јовићевић, Сузана Милић, Ражнатовић Оливера, Рмандић Милица, Томчич Миливоје, Божидарка Гачевић, Хајран Калач и Фериха Муратовић.
Такође, већином гласова Тужилачки савјет је изабрао Данку Ивановић Ђерић за дисциплинску тужитељку, а Тању Нишавић за њену замјеницу.
Катнић је уочи сједнице доставио захтјев предсједници Тужилачког савјета и вршитељки дужности врховног државног тужиоца (ВДТ) Маји Јовановић за изузеће чанова Тужилачког савјета, Милоша Вуксановића, Синише Газиводе, Стева Мука и Андреја Миловића.
Већина Тужилачког савјета била је против Катнићевог захтјева да се прекине поступак који се води ради утврђивања да ли је остварио право на старосну пензију, до окончања управних поступака пред Фондом пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) и Министарством одбране.
Осам чланова ТС-а било је за, два против.
Фонд Пензијског и инвалидског осигурања (ПИО), након захтјева Тужилачког савјета, доставио је податке Секретаријату ТС-а у којем су навели да главни специјални тужилац Миливоје Катнић има (64 године и 8 мјесеци живота и 41 годину и 4 мјесеца стажа осигурања), те да је испунио услове за одлазак у старосну пензију сходно члану 17 Закона о пензијском и инвалидском осигурању.
Данас је био посљедњи дан мандата главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, који ће након шест и по година на челу Специјалног државног тужилаштва, одлуком Тужилачког савјета разријешен функције и послат у старосну пензију.
Тиме је завршена ера кључног човјека у правосуђу, чији рад су пратиле бројне оптужбе да је био чувар ДПС интереса и фиока, а због чије смјене се, између осталог, више од годину континуирано радило на измјенама Закона о државном тужилаштву, али и измјенама услова за ранији одлазак у мировину..
Миливоје Катнић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РЕГИОН
Сједница Тужилачког савјета у четвртак: Да ли ће Катнић бити пензионисан?
Миливоје Катнић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РЕГИОН
Катнић : Иста група током године кроз луку Бар провукла двије до три тоне кокаина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала