Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Србија би могла да постане агресивнија“: Курти о могућем сукобу Украјине и Русије

© AP Photo / Visar KryeziuЛидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти сматра да би, уколико би избио сукоб између Русије и Украјине, то могло да подстакне Србију да „постане агресивнија“, али да Приштина веома пажљиво прати ситуацију и да се не плаши.
Курти је додао да „Србија има блиске културне, историјске и војне везе са Русијом“. Он је рекао да је „за Косово витална оријентација према Сједињеним Америчким Државама“.
„Као демократска република, не можемо занемарити еманципаторске резултате америчке демократије, као и европске. Само учешће наших међународних савезника у нашем ослобођењу био је велики тренутак еманципације наших права и гаранције слободе. Ми смо демократска република која каже да НАТО-у и ЕУ, јер сматра да је трансатлантска веза актуелна као никад раније“, рекао је он.
Према његовим речима, „НАТО ће остати присутан на Косову“, али, истиче, ако се укаже потреба, грађани Косова су у стању да се бране.
„Мислим да Косово има велике људе са великом вољом и храброшћу, са једне и са друге стране, мислим да су наше одбрамбене и безбедносне снаге и НАТО, посебно САД, ту да остану. Ми смо уверени да ћемо победити у свакој будућој кризи која се може десити, али не желимо да је имамо“, рекао је он, преноси Косово онлајн.
Курти је изјавио да се посредници у дијалогу Београда и Приштине понекад, у вези са Заједницом српских општина, позивају на прошлост, али да ипак прихватају и поштују пресуду Уставног суда Косова.
Поводом дијалога између Београда и Приштине, Курти је рекао да је он за то да се што пре постигне договор, али, како је рекао, Србија то не жели.
„Заинтересован сам да се што пре постигне договор, али Србија то не жели, не жели да мења свој Устав“, рекао је Курти.
Курти је рекао и да „дијалог Косова и Србије не треба да користи Србији као држави, већ треба да се бави захтевима косовских Срба“.
„Нисмо ми против њих, али Србија је против нас. Међународна заједница је такође уверена да смо креативни и да смо на добром путу“, рекао је Курти.
Упитан о захтеву САД да се поштује одлука Уставног суда у вези са манастиром Дечани, Курти је рекао да одлуке које је донео режим Слободана Милошевића не треба прихватити.
„Имамо резерву према одлукама Милошевићевог режима, које је изненађујуће прихватио Уставни суд, који их је третирао као и друге случајеве“, рекао је Курти и додао да је потребно дијалогом решити питање манастира Дечани, преноси Косово онлајн.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
СРБИЈА
Уместо државе, Косово постало модерна колонија Америке за њене потребе на Балкану
Човек маше заставом терористичке организације УЧК - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
СРБИЈА
Опасне провокације Срба на Космету: Заставе УЧК и каменице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала