- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад тражи од Русије да не призна ДНР и ЛНР, док „услужно предлаже“ војне сценарије

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Француска, Немачка, Ирска, Естонија, Албанија и Норвешка позвале су Русију у Уједињеним нацијама да не призна Доњецку и Луганску народну републику.

„Упозоравамо да би такав корак могао довести до додатног нарушавања суверенитета и територијалног интегритета Украјине и директно би нарушио дух и слово Минских споразума“, налази се у заједничком сапштењу шест европских држава које је објавио представник Француске при УН Никола де Ривера након седнице Савета безбедности УН о реализацији Минских споразума.

Заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Веришињин назвао је наведено саопштење непотребним спекулацијама.
„Ради се о апелу посланика Државне думе. Зато се треба сконцентрисати на реализацију Минских споразума, а не на спекулације“, рекао је Верешињин, напомињући да се „ради о предлогу да се ово питање размотри, иако сама његова формулација одражава расположење у руском друштву, Донбасу“.
По његовим речима, важно је да се избегавају питања која могу постати предмет спора у СБ УН, „иначе ћемо реаговати на сваку одлуку било ког парламента у свету“.
Неке државе „услужно предлажу“ Русији војне сценарије за напад на Украјину, међутим, то су само речи које имају за циљ да се разводне преговори о безбедносним гаранцијама Русије, истакао је Верешињин.
„То је урадио и амерички државни секретар (Ентони Блинкен), који је набројао одређене провокације као изговор за напад на Украјину“, рекао је он.
„Циљ је очигледан: постоји жеља да се разводне разговори о дугорочним правно обавезујућим гаранцијама безбедности наше земље", додао је руски дипломата.
Вершињин је поновио да руске трупе на украјинској граници остају на руској земљи и изводе вежбе.
"Чињеница је да су руске снаге биле на руској територији и да су остале на руској територији. Моја земља изводи вежбе на нашој територији у режиму који сматрамо потребним", истакао је Вершињин.
Додао је да је влада његове земље "спремна за дијалог... не имитирајући дијалог, већ прави".
Подсетимо, прошле недеље је Држабна дума усвојила резолуцијом којом се предлаже председнику Русије Владимиру Путину да призна самопроглкашене Доњецку и Луганску народну републику.
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Кремљ: Путин примио захтев Думе о признању ДНР и ЛНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала