- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Брамсове „Мађарске игре“ спојене са „Вукотом“: Стефан Миленковић и Неле Карајлић на Експо 2020 Дубаи

© Фото : Небојша БабићСтефан Миленковић, Неле Карајлић
Стефан Миленковић, Неле Карајлић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
У оквиру представљања Србије на Светској изложби Експо 2020 Дубаи, у недељу 20. фебруара 2022. године, своју светску премијеру доживеће иновативни музички пројекат „Rock El Clasico“ у коме заједно наступају Стефан Миленковић и Неле Карајлић.
Стефан Миленковић, светски познати виртуоз на виолини и Неле Карајлић удружили су своје таленте и вишедеценијско искуство креирајући „Rock El Clasico“ као заједнички пројекат. Садржај ове уметничке бајке је својеврсна интеграција музичких праваца на различитим нивоима, којом се уклањају зидови између класичне и рок музике. Овај концепт доноси нова решења – дијалог неспојивог, а резултат је аутентично музичко дело настало као плод вишегодишњег спајања њихових изузетних уметничких печата.
„У основи свега је спој наших искустава, знатижеље, свестраности, па и лудости. Можда смо необичан спој, али чињеница је да смо обојица нетипични, свако у свом фаху. Према Нелету и његовом раду гајим велико поштовање и некако смо одмах ’кликнули’. Огромну мотивацију дало нам је сазнање да немамо ограничења у уметничко-креативном смислу. Музички програм ће чинити све оно што се нама допада, кроз спој наших изражаја и личности на сцени“, наводи Стефан Миленковић, иначе амбасадор националне платформе „Србија ствара“ која је подржала креирање овог пројекта.
Стефан Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2020
Стефан Миленковић: Вратио сам се, јер нам наша историја, наша култура, наше тло, даје снагу /видео/
Познати балкански рок музичар др Неле Карајлић истиче да је реч о иновативном, али и експерименталном и веома храбром музичком остварењу:
„Ко год је познавао Стефана и мене, ова авантура га није изненадила. Сви моји пријатељи и колеге знају да сам немирног духа и да ме не задовољава пуко интерпретирање старих песама. Читав један дeо моје каријере, био је резултат великог експеримента. Не постоји ништа што се не може спојити, променити, расклопити на саставне делове и склопити на другачији начин. Веома је мало таквих дела, мада мислим и да их нема. Музика има много комбинација, нијанси, различитих делова, мозаика, који су у ствари исти, а са њима се можете играти без ограничења“, истиче Карајлић.
На концерту ће публика из целог света имати прилику да чује добро познате песме др Нелета Карајлића: „Гиле Шампион“ у маниру Чајковског, са којим је укомпоновано „Лабудово језеро“, „Devil in the Business Class“ у комбинацији са Шостаковичем, Брамсове „Мађарске игре“, које су спојене са „Вукотом“, „Три ратна хавера“ са Бетовеновом „Петом симфонијом“ и многе друге.
Након светске премијере овог јединственог концерта, „Rock El Clasico“ ће имати своју београдску премијеру на Светски дан музике, 21. јуна на стадиону Ташмајдан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала