Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Француска европосланица предложила Европском парламенту резолуцију о положају Срба на Космету

© Tanjug / FILIP KRAINCANICКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
Француска европосланица Доминик Билд, која је и члан делегације ЕП за односе са земљама Западног Балкана, поднела је Европском парламенту предлог резолуције о положају Срба на Косову и Метохији.
Доминик Билд је на Твитеру написала да је судбина косовских Срба из дана у дан све гора и да је скандалозна одлука приштинских власти да одбију да отворе гласачка места за референдум Србије одржан у јануару. Додала је да се у предлогу резолуције налази и решење за српске манастире који су под заштитом Унеска.
У предлогу резолуције, коју је поднела Европском парламенту 27. јануара, она наводи да тај документ предлаже узимајући у обзир Бриселски споразум Београда и Приштине од 19. априла 2013. године, као и Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом од 27. октобра 2015. године.
Подсећа да је резолуцијом скупштине у Приштини, усвојеном 15. јануара, Србима омогућено да гласају само поштом или преко Канцеларије за везу, уместо уз помоћ мисије ОЕБС-а, а што је противно мишљењу Високог представника Уније за спољну политику и безбедност.
Такође, како се наводи у документу, сукоби полиције и грађана на северу 13. октобра 2021. године и протести после верске службе у православној цркви у Приштини у јуну 2021. године сведоче о растућим тензијама.
Доминик Билд је, такође, изразила забринутост због захтева да се четири српска манастира уклоне са Унескове листе светске баштине у опасности.
„Охрабрује се високи представник да захтева стварање Заједнице општина са српском већином, предвиђену споразумом од 19. априла 2013. и да размотри спровођење истраге о горе наведеним чињеницама“, наводи у резолуцији Билд, која је, иначе, чланица „Националног окупљања“ Марин Ле Пен, пренео је „Косово онлајн“.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СРБИЈА
Епископ источноамерички Иринеј писао Блинкену: Прогон СПЦ на Косову, увести санкције за одговорне
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СРБИЈА
Шта крије уцена из Приштине у четири тачке
Застава Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
СРБИЈА
Из Приштине поново поручују да априлски избори неће бити одржани на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала