- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Радови европских мајстора сликарства у Галерији Матице српске у Новом Саду

© vladimir velickovicИзложба "Сеобе" у Новом Саду
Изложба Сеобе у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
Изложба „Миграције у уметности – уметност миграција“ биће отворена данас у Галерији Матице српске у Новом Саду – Европској престоници културе.
Први пут на једном месту биће приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владимира Јеремића, Рене Редле, Сафета Зеца и Таус Макачеве.
Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примера уметничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о овом феномену, суочавајући се с појмовима попут страха, емпатије и одсуства емпатије, разумевања и неразумевања, контрадикторности и људскости, навели су организатори изложбе у саопштењу.
© vladimir velickovicИзложба у оквиру пројекта "Сеобе" у Новом Саду
Изложба у оквиру пројекта Сеобе у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Изложба у оквиру пројекта "Сеобе" у Новом Саду
„Ова изложба заиста спаја неспојиво и мислим да ће бити атрактивна за публику различитих опредељења – и за оне који воле нове технологије, и за оне који воле класично сликарство или савремену уметност. Изложбу доживљавамо као платформу за дијалог, за промишљање феномена миграција, нашег односа према мигрантима данас и за размишљање о томе у којој су мери миграције и кретање становништва променили Европу“, рекла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.
Изложба је део програмског лука „Сеобе“, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, који као главну тему има управо позитивни утицај миграција, кроз више од 300 културних програма и активности у 45 дана, током фебруара и марта.
„За тему сеоба смо се определили из неколико разлога. Свака Европска престоница културе треба да преиспита свој идентитет да би знала како да прича своју причу у будућности, у складу с европском димензијом. У том смислу, први пут, не само у Новом Саду већ и у Србији, имамо јединствен приступ приказивању сеобног идентитета Новог Сада и Европе, кроз потпуно различите уметничке изразе“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.
У оквиру пратећег програма изложбе биће реализована предавања и дискусије сваког петка у 19.00 сати, док ће викендом бити приређена ауторска и стручна вођења кроз изложбу.
© vladimir velickovicИзложба у Галерији Матице српске у оквиру пројекта "Сеобе" - Нови Сад Европска престоница културе
Изложба у Галерији Матице српске у оквиру пројекта Сеобе - Нови Сад Европска престоница културе - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Изложба у Галерији Матице српске у оквиру пројекта "Сеобе" - Нови Сад Европска престоница културе
Ауторски тим изложбе чине Данило Вуксановић, Јелена Огњановић и Лука Кулић. Изложбу прати истоимени каталог, као и публикација „(По)гледи ка миграцијама”.
Изложба је настала у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков”, Државним музејем лепих уметности „Пушкин”, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и уметницима Таус Макачевом, Сафетом Зецом, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле.
Одржавање изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.
Више детаља о програмима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту: novisad2022.rs.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала