- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Данима људи на интернету гледају у белу тачку и препиру се – шта ви видите? /видео, фото/

Очи - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
На друштвеним мрежама се често сусрећемо са илузијама и оптичким варкама које у више наврата залуде цео свет. Недавно је једна тиктокерка подигла прашину новом илузијом када је открила боју која „не може да се види на екрану“.
Кејт Бејкон, коју прати 1,4 милиона људи на Тик Току, поделила је изненађујућу оптичку илузију уз помоћ које, како тврди, може да се види права плава боја, а коју монитори уопште не региструју.
„Показаћу вам боју коју вероватно никада раније нисте видели, то се зове права плава и већина телевизора и монитора није у стању да произведе овај пигмент, а појављује се када се гледа у малу белу тачку у центру екрана око 30 секунди“, рекла је Кејт.
Тачка је окружена великим црвеним кругом и плавом позадином. Када истекне 30 секунди, чврсто затворите очи.
„Видећете блиставу куглу и то је права боја цијан плава“, каже она.
Истина је да већина екрана није у стању да произведе цијан у свом најчистијем облику, а то је зато што већина користи црвене, зелене и плаве пикселе, познате као РГБ модел боја, за креирање различитих комбинација.
Овај видео је убрзо постао виралан, а људи у коментарима су подељеног мишљења.
Док једни стварно виде плаву праву боју и пишу: „Ово стварно ради“, „Мислио сам да је још једна глупост са ове мреже, али није“, „Не могу да верујем, свим пријатељима сам показала и сви су одушевљени триком“, код других ова илузија не пролази: „Ово је чиста глупост“, „Ма да, како да, ова девојка је као измислила топлу воду“, „Да ли само ја не видим или“, „Већ 5 минута изнова гледам у тачку и затварам очи и велико ништа“, пренео је ДДЛ.
@kbacon You’ve probably never seen this color before... #womeninstem #voiceacting #science ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала