Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Диверзија на Гугл мапама: Високи Дечани на удару

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
Уколико сте планирали да по први пут посетите манастир Високи Дечани уз помоћ апликације Гугл мапе – нећете стићи на право место. Ознака за локацију манастира је још једном померена, због чега ће вас апликација одвести до кружног тока у Дечану, неколико километара ниже од праве локације.
Локација манастира Високи Дечани, који се налази на Унеско листи културне баштине, на Гугл мапи у прошлости је померана више пута, услед чега многи посетиоци, који преко те апликације покушавају да стигну до манастира, нису могли да пронађу тачну локацију.

Манастир „пресељен“ до Лесковца

Уместо манастира, јула 2016. се на Гугл мапи појавила привремено ознака хотела „Калаја е Дечанит“. Заједно са ознаком за манастир привремено су нестале – па враћене и бројне фотографије које су биле везане за ову локацију.
Тада је уједно манастир Високи Дечани скинут са Гугл мапа и пребачен на непостојећу локацију у околини Лесковца, тј. 200 километара источно од Дечана.
Како је за КоССев потврдио ИТ тим задужен за Гугл налог манастира Високи Дечани, претпоставља се да је до оваквих ситуација у прошлости долазило услед тога што је са великог броја налога стигла пријава да је манастир на погрешној локацији.
Након интервенције манастира, међутим, Гугл им је послао верификацију на кућну адресу, те је након потврде локације, поправио ознаку на мапи уз извињење и уверавање да су убачени додатни заштитни алгоритми како се слични проблеми не би дешавали и убудуће. Међутим, ипак је дошло до нових проблема.
© Фото : Google.com/maps/PrintscreenВисоки Дечани на Гугл мапама
Високи Дечани на Гугл мапама - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Високи Дечани на Гугл мапама
Уколико сада покушате да пронађете манастир Високи Дечани на Гугле мапи, видећете да је локација померена до кружног тока у Дечану и да на њој стоји упитник.
„Разлог је то што услед тога што је локација прошла верификацију, пин не може много да се помери, тј. померен је за максимално растојање за које систем то прихвата“, навели су из ИТ тима манастира.

Организована већа група људи

Они верују да су и сада корисници пријављивали да је манастир уписан на погрешној локацији, на шта Гугл не зна како да реагује и услед чега уклања манастир са мапе или га стави под упитник.
Међутим, како наводе, за тако нешто је потребно да велики број Гугл корисника пријави да се објекат налази на погрешној локацији.
„Мало је чудно то што да би се овај ефекат постигао, потребно је баш доста пријава и то са „јаких“ Гугл налога. Зачуђује ко би то организовао и потрошио толико времена. Неко је морао да организује баш већу групу људи или Гугл налога да се са њих пошаљу све пријаве“, навели су из тима задуженог за Гугл налог манастира.
Поручују да се „недвосмислено ради о намери да се корисници дезинформишу о тачној локацији манастира“.
Надају се да овог пута неће имати проблем да на Гугле мапе врате праву локацију.

Намерно погрешно постављање локације

Владимир Вучковић, један од оснивача ИТ компаније „W3Лаб“ у Косовској Митровици, појаснио је како је могуће да неко промени локацију објекта, али и шта би могло да буде решење за проблем манастира Високи Дечани.
„Гугле мапе су замишљене као један пројекат где сви људи на свету имају могућност да учествују у помагању другима да дођу до жељене локације на планети Земљи тако што ће додавати одређене локације (пинове) на мапи или предлагати измене за постојеће. На пример, уколико видимо да је нека адреса на погрешном месту, предложимо измену (померимо пин на тачну локацију), неко из Гугла прегледа наш предлог (обично процес траје 2-3 дана), одобри и пин се приказе на тачној локацији“, наводи Вучковић.
Међутим, он додаје да на исти начин појединци злоупотребљавају Гугл мапе:

„Односно постављају пинове на погрешне локације намерно, из различитих разлога. То је управо ово што се десило са локацијом манастира Дечани на мапи“, казао је.

Вучковић предлаже решење – како се овај проблем никада више не би понављао.
„Да се пише Гугл подршци и упознамо их са проблематиком и спречимо даљу злоупотребу. То можемо урадити кроз Гугл мапс хелп форум. Након тога, потребно је креирати Гугл мај бизнис профил за манастир, и власник профила би постао једини прави власник те локације на мапи“, каже Вучковић и објашњава да би се у том случају спречило померање пина на мапи, односно злоупотреба предлагања локације.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
СРБИЈА
Eпархија рашко-призренска: Спровести одлуку суда о имовини Високих Дечана
Велики број верника у манастиру Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СРБИЈА
Албанцима прети бумеранг из ЕУ због Високих Дечана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала