- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ескобар може да прича, али течног гаса за Србију просто - нема

© AP Photo / Koji Sasahara, FileТанкер
Танкер - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
Једно су приче политичара, па и Ескобара, а друго је реалност коју стручњаци за гас знају, а то је да на светском тржишту нема довољно течног природног гаса. Зато Србија нема могућност да у следећих 10 до 15 година добија гас из неког дугог извора, осим руског, изричит је председник Скупштине Удружења за гас, Војислав Вулетић.
Заменик помоћника државног секретара САД, Габријел Ескобар ових дана је позвао Србију да тражи алтернативу руском гасу. Забринут, како рече, за енергетску безбедност Србије зависне од руских енергената, он је као алтернативу препоручио пре свега течни природни гас.

У наредних 10-15 година могућ само руски гас

„Ова изјава представника САД Ескобара како Србија треба да се одвоји од руског гаса је прича ради приче. Апсолутно, ми у овом тренутку, али ни у следећи 10 до 15 година, осим руског гаса не можемо да увеземо толико колике су наше потребе. Диверсификација сваке робе у односу са иностранством је добра, али ми не можемо да правимо диверсификацију у овом тренутку, јер осим руског гаса други не можемо да добијемо“, каже за Спутњик Вулетић.
Он подсећа да је капацитет Балканског тока, односно крака Турског тока путем кога се Србија снабдева руским гасом 15 милијарди кубних метара гаса годишње, а да ми у исто време трошимо до 2,5 милијарди годишње. То значи да имамо сасвим довољно гаса па нема потребе да у овом тренутку тражимо неко друго решење, каже наш саговорник.

Течног гаса нема довољно на светској пијаци

Вулетић уз то напомиње да течни природни гас не можемо да добијемо јер га на светској пијаци нема довољно. Направљен је терминал на Крку и до сада је на њега стигао један танкер са отприлике 160 тона течног гаса. Направљени су и терминали у Португалији, Литванији, Пољској који годишње могу да добију само по један танкер. Зато је, сматра он, Русија у овом тренутку поуздан и добар партнер за снабдевање гаса и Србије и Европе.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСрбија нема могућност да у следећих 10 до 15 година добија гас из неког дугог извора, осим руског
Компресорска станица Велика Плана - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Србија нема могућност да у следећих 10 до 15 година добија гас из неког дугог извора, осим руског
На питање какве су могућности да добијемо азербејџански гас или израелски који ће се вадити из налазишта у Медитерану он је изричит у томе да је то како сада стоје ствари немогућа мисија.

Азербејџански је расподан

„Ми смо причали о гасоводу који се звао Набуко, па Набуко вест, па ТАП, па ТАНАП, па Агри, па Тесла. То су све гасоводи које су Американци градили. Изградио се ТАП јер је имао поуздан извор снабдевања из Азербејџана. Овога тренутка азербејџански гас је сав распродат, гас из ТАП-а је пласиран и одатле не можемо да добијемо ниједан кубни метар гаса“, објашњава Вулетић.
Прича о израелском гасу је, каже, лепа, пронађене су резерве, али се још не зна колике су и зато, по његовој оцени, нико не може да гарантује да ће у наредних 10 до 15 година тај капацитет да се користи.
Исто је, подсећа он, пре седам-осам година била прича да је у Црном мору на обали Румуније, код Констанце пронађен гас и где је он, више констатује, него што пита Вулетић.

Терминал у Грчкој још у плановима

На питање како стоје ствари са планираном изградњом грчког терминала за течни гас у Александруполису у Егејском мору, он каже да је добро да он буде изграђен и да ако постоји могућност дотле дође неки течни гас на који би и ми могли да рачунамо.
Он се, међутим, пита одакле тај гас треба да стигне.
„Нема течног гаса на светском тржишту. Постојећи производни капацитети су углавном окренути снабдевању Јапана, Кине, Јужне Кореје и Индије. На њих оде 80 одсто производње у свету, а осталих 20 одсто оде за Европу и још неке делове савета. Према томе, на тржишту нема течног природног гаса у озбиљним и довољним количинама“, закључио је Вулетић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала