- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска донела судбоносну одлуку – покренута реформа државног ислама

© AP Photo / Thibault CamusЏамија у Паризу
Џамија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон прешао је са речи на дела: у Француској је покренута свеобухватна реформа државног ислама. Почело се са „страним утицајем“ и гостујућим проповедницима, што је посвађало муслимане. И све то у светлу раста исламофобне реторике, које се не либе ни важни политичари.

„Авганистан код Париза“

Пре сто година, због развијене текстилне индустрије град Рубе је поносно називан „француским Манчестером”. Сада га презриво зову „Авганистаном на два сата од Париза“.
Ова фраза коју је изрекао десничарски председнички кандидат Ерик Земур „прославила“ је градић на северу земље. Тако је овај политичар прокоментарисао документарни филм Офелије Меније у ком је град Рубе представљен као „шеријатски гето”, где су дечије лутке без лица (јер је приказивање лица забрањено исламом) и где постоје одвојени ресторани за жене – са затамњеним стаклима „како их мушкарци не би гледали".
После пројекције филма новинарки су почеле да пристижу претње, а градоначелнику који је говорио о насиљу екстремиста непознате особе обећале су да ће му одсећи главу. „Позвао ме је мушкарац који је на лошем француском клео мене и моју породицу, називајући ме неверником“, изјавио је званичник новинарима.
Сада се тема „муслиманских гета” ​​вратила на насловне стране новина. Полемике се могу чути и у предизборним дебатама: једни кандидати позивају да се казне „они који шеријат стављају изнад француских закона“, док их други оптужују да пропагирају исламофобију.
За ксенофобу реторику Земура је оштро критиковала ривалка Ан Идалго, , градоначелница Париза и после Макрона главни претендент на победу. Мада је и у граду који води ситуација компликована јер се локални муслимани жале на „опресивну атмосферу“.
„Мало-мало па приметим да ме пролазници попреко гледају. Ћерка ме је једном питала: „Зашто сви толико не воле Арапе? Сада чак ни не знамо шта мисли власник пекаре када нам се смеши“, каже једна од житељки Хатиџа (која је замолила да се њено презиме не износи у јавност).

„Храбар корак“

Према подацима Националне консултативне комисије за људска права, ниво исламофобије у Француској за 2020. годину порастао је 52 одсто, упркос значајном смањењу ксенофобије у целини. Како наводе стручњаци, скоро 60 одсто Француза сматра да је вера пророка Мухамеда „претња националном идентитету“.
Став обичних људи дели и власт. Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дармањин, који је такође задужен за верска питања, навео је као главну опасност страни утицај.
Гостујући проповедници” су ти који грађанима пуне главу којекаквим идејама, а ови онда врше терористичке нападе. Претпрошле јесени земљу је захватио талас напада. Крајем септембра, екстремиста је секачима ранио двојицу запослених у редакцији сатиричног листа „Шарли ебдо” у Паризу. Две недеље касније, радикал је одрубио главу средњошколском професору у предграђу Париза. Након 13 дана, исламиста је напао људе у цркви Нотр Дам у Ници.
Године 2021. напади су успешно избегнути. Полиција је на време ухапсила двојицу мушкараца који су спремали експлозију за божићне празнике. Пре тога су специјалне службе затвориле неколико џамија у којима су имами позивали на убијање хришћана и хомосексуалаца.

„Желимо да направимо револуцију како би окончали страни утицај на ислам. То је религија за Французе, стога она не сме да зависи од страног новца и власти“, нагласио је министар унутрашњих послова у интервјуу за француски лист „Паризјен“.

Сада на шест милиона муслимана у Француској долази око 300 гостујућих проповедника. Истина, ради се о званично регистрованим – нелегалних је много више.
Они проповедају у местима за молитву које контролише дијаспора. Скоро свих 2.600 здања је подељено између етничких група. Велика џамија у Паризу изграђена је и одржава се новцем из Алжира. У граду постоји много мароканских, турских, туниских и мауританских исламских центара.
„Често локални муслимани траже помоћ из иностранства, јер одржавање свега доста скупо. Служитељ у џамији кошта око четири хиљаде евра, од чега половина иде на порезе, а буџетски новац не може да покрије све”, објашњава париски имам Гази Вехби.
Председник Макрон је још 2020. желео да пресече финансијске токове. Целе прошле године припремана је правна платформа, на пример, усвојен је специјални закон. А сада се господар Јелисејске палате одлучио на „веома храбар корак” који може да посвађа власти са следбеницима ислама.

Велики проблеми

Влада је распустила Савет муслимана Француске (ЦФЦМ) – главно тело које обједињује шаролику заједницу. Основан је 2003. године од девет великих муфтијата и десетак мањих организација као посредник између Париза и верника.
Прошлог лета ова организација је ушла у клинч са Јелисејском палатом због Макронове реформе: он је желео да француски ислам учини секуларнијим. Као резултат тога, чланови ЦФЦМ-а су се посвађали. Штампа је писала да „модернизација вере” није била главни разлог и да је иза сваког од истакнутих муфтија стајала ова или она блискоисточна држава која није желела да изгуби утицај на француске истоверце.
Председник је на крају прогурао стварање нове структуре - Муслиманског форума (ФОРИФ), чије чланове бирају власти, а не утицајне верске личности. Он ће се бавити „широким спектром проблема, укључујући и законодавне“.
Ова одлука је поделила вернике. „Никада нисам видео да ЦФЦМ позива на демонстрације против тероризма или исламизма, нити сам чуо да се Савет бори против радикализма. Данас све више чујем од муфтија и обичних верника да се осећају као Французи. А они би требало да осете моћ државе над собом, а не политички утицај из иностранства“, подржао је идеју имам Хасен Чалгуми у интервјуу за француски Спутњик.
Други пак сматрају да држава „сврстава муслимане у посебну категорију“ и да их у суштини сатерује у гета. А то ће довести до још већег раста исламофобије.
„Претерано медијско извештавање о случајевима насиља плаши грађане Европе. Права и слободе обичних грађана ће још бити погођени, посебно због демонизације од стране политичких партија на теме као што су ношења хиџаба и вела”, сматра активиста за људска права Рашид Неказ.
А ово ће са своје стране створити плодно тле за екстремисте. Макронова борба против радикала је зато, према мишљењу посматрача, ушла у одлучујућу фазу за Француску.
Црква Свете Катарине у Ралбицу у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ДРУШТВО
Истражујемо: Хришћанство у Западној Европи нестаје, римокатолици и протестанти - мањина
Божићна и новогодишња декорација у Москви - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
СВЕТ
Година опасног живљења: Ово су највећи изазови за свет у 2022. години
Имам - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
СВЕТ
Имам у Француској називао џихадисте херојима, власти затвориле џамију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала