Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Нова листа иновативних лекова, највеће улагање до сада, разматрамо бесплатне вртиће

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је да ће бити објављена нова листа иновативних лекова, наводећи да ће до сада у лечење неких од најозбиљнијих обољења бити уложено чак 53 милиона евра, што је највише до сада. Он је најавио и да се разматра могућност да вртићи буду бесплатни, као и да је у плану да за четири године просечна плата буде 1.000 евра.
„Имам једну ексклузивну вест, посебно за људе који болују од дијабетеса, хепатитиса Ц, евентуално рака дојке или рака дебелог црева, или неког другог малигног обољења - ове године, сада идемо са новом листом иновативних лекова и то са до сада са највећом сумом новца коју улажемо“, рекао је Вучић у интервјуу за Танјуг.
Он је изнео податак да је у ту сврху до сада највише било уложено 2020. године и то око 23 милиона евра.
Сада су та улагања 53 милиона евра, што је више него двоструко више, нагласио је Вучић.
„То је невероватна сума новца и мислим да ће бити сви који болују од тих болести бити охрабрени, јер ће добити негу као у најразвијенијим земљама света“, рекао је Вучић.
Размишљамо да уведемо да вртићи буду бесплатни за све грађане Србије, рекао је Вучић говорећи о мерама државе за подстицање наталитета.
„И државни и приватни вртићи, а касније и јаслице. Да ми плаћамо то и да тако помогнемо родитељима. Ово би нам био око 70 милиона евра чисти губитак, али бисмо добили социјалну инклузивност деце која би после тога ишла у школу. Морамо још да рачунамо, са тим можемо да кренемо вероватно од 1. септембра“, казао је Вучић, који је објаснио да ће о томе бити одлучено у наредних два, три дана.
Вучић тврди да је у плану да за четири године просечна плата буде 1.000 евра.
„Тада ће у Београду бити преко 1.250 евра, а у овом тренутку је 780, у Бору око 660“, објаснио је.

В.Д. Директор ЕПС-а за пет шест дана

Председник Вучић најавио је вечерас да ће питање директора ЕПС-а бити решено у наредних пет-шест дана, а у међувремену ће бити расписан конкурс.
Најпре ће, казао је, бити постављен вршилац дужности и то ће бити неко од стручних људи.
На питање ко ће то бити, Вучић је рекао да то треба питати Владу Србије.

Србија повећава резерве хране и енергената

Вучић је рекао како се нада да неће доћи до ескалације кризе у свету, али да се Србија спрема и за најгоре ситуације и да Србија повећава резерве и енергената и хране.
Он је рекао да су резерве гаса у Банатском Двору повећане на 110 милиона кубних метара, што је за 15 до 20 дана, а да нафте има за нешто више од месец дана.
„То су огромне резерве и повећавамо их и данас“, рекао је Вучић и додао да су купљене и велике количине хране за резерве и да зато грађани не треба да праве резерве, да има довољно соли, пасуља, грашка, брашна, пшенице, кукуруза... и да у Србији неће бити глади.
Он очекује да неће бити поремећаја на тржишту, али да Србија мора да буде спремна и да би наша привреда прошла боље него други.
„Ми ћемо да се провучемо, не као бубрег у лоју, али боље него други. За то морате да се спремите“, рекао је Вучић, наводећи да је за намирнице дато више десетина милиона евра.
Такође је због хладних дана више издвојено и за струју и за гас, али да Србија има добре јавне финансије и да то може да издржи.
На питање да ли ће привреда то да трпи, каже да ће се наставити сви започети пројекти од Беовоза до путева, коридора...
Све се то ради и наставља, а да наредних година следи и реструктурирање електропривреде да не би били нето увозници.
„Са изградњом реверзибила на Бистрици и Ђердапу решићемо и електричну енергију“, напоменуо је Вучић.

Одлука о кандидатури након расписивања председничких избора

Вучић је изјавио да се о његовој новој кандидатури за председника Србије још увек разговора, и да ће одлука бити донета крајем фебруара или почетком марта, када буду расписани председнички избори.
На питање да ли је спреман да ради овај посао још пет година, он је одговорио да то питање себи поставља сваки дан.
„Наравно да сам у ових пет година уложио много енергије, труда и рада. Надам се да су то сви приметили и не бих волео да се кандидујем, а да нисам спреман да урадим још више“, рекао је Вучић.
На питање са ким се најчешће саветује, имао ли међу њима странаца, кога најчешће слуша када има неку недоумицу, одговара да слуша многе људе који долазе с неким примедбама, од обичних људи до својих сарадника.
„Ако мислите да пронађете неког другог ко стоји иза важних одлука, не. Такве одлуке које су у мојој надлежности доносим ја“, истакао је Вучић.

Хоће да убаце Косово у НАТО

На питање да ли нас у новом мандату очекују тешке одлуке у вези с Косовом Вучић је оценио да „имамо поплаву изасланика“.
„Они то хоће без руског изасланика да би могли сви да се договоре и да кажу остало вам је мало времена морате да признате независност Косова. Не знам шта је други смисао“, приметио је Вуичић.
Он је додао да се са с тим већ био суочен и подсетио да је признање одбио усред Беле куће.
„Немојте да вам говорим колико је то тешко и како је било у Бриселу када је требало да потпишем улазак Косова у УН, па то нисам желео да урадим“, открио је Вучић.
Додао је да грађани не могу ни да замисле какви су све механизми тих притисака.
Вучић је проценио да постоји план да се Косову преко НАТО обезбеди независност.
„Намеравају да Косово убаце у НАТО и тиме натерају ове четири земље ЕУ од пет да признају Косово и да нас ставе пред свршен чин. Али чак и тада наш одговор ће бити негативан“, нагласио је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала