- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа плаћа цех лаковерности: Зашто амерички течни гас не може да замени руски гас „из цеви“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Европљани већ месецима купују гас по папреним ценама, плаћајући цех малој попуњености складишта пред зимску сезону, одсуству дугорочних уговора с Русијом али и томе што су лаковерно поверовали у тврдње Америке да је руски гас „из цеви“ могуће заменити америчким течним гасом.
Русија Европи испоручује око 175 милијарди кубних метара годишње. Где набавити такве количине које могу да замене руски гас? За сада то није могуће. Свако ко каже друкчије обмањује, каже за Спутњик стручњак Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.
Цене гаса у Европи после децембарског историјског максимума од преко 2.000 долара за хиљаду кубика сада достижу око 800 долара, колико коштају мартовски фјучерси.
Енергетска ситуација у ЕУ се погоршала крајем 2021.године. Цена гаса у Европи је од 15. до 22. децембра скочила за 39 одсто и 21. децембра достигла историјски максимум од 2190,4 долара за хиљаду кубних метара.
Јушков објашњава да су европске земље играле на карту краткорочних уговора за куповину гаса, верујући да ће увек бити довољно понуђача а да додатне количине гаса могу лако да набаве на спот тржиштима. Истовремено, како каже, Сједињене Државе су их убеђивале да ће лако наћи замену руском гасу.

Европљани обманути

Гасна криза подстакнута је и најновијом ескалацијом тензија у односима Русије и Запада због Украјине. У светлу те кризе САД су убеђивале Европљане да се не плаше због несташице енергената и да слободно предузму оштре санкције Русији, обећавајући да ће им наћи други гас. Ипак, констатује Јушков, Европа би требало да схвати да је други гас немогуће наћи.
„Да би се руски гас заменио без икаквих последица, потребно је произвести исту количину новог и испоручити га. Американци изјављују да ће преусмерити катарски гас у Европу, из Нигерије и из Алжира, али оба делимично и долазе у Европу. Уколико се потпуно преусмере у Европу, у Азији би дошло до несташице и раста цена. Пошто су добављачи течног природног гаса (ЛНГ-а) економски оријентисани, сасвим је природно да ће гас претежно ићи у Азију, јер тамо може више да се заради. Дакле, руски гас се не може заменити чак и ако се на томе ради три до четири године“, наводи стручњак.
Да Европа не може у потпуности да замени руски гас „из цеви“ течним гасом сматра и вицепремијер Русије Александар Новак.
„Експерти упозоравају Европљане да не играју на карту течног гаса, пошто он не може да замени испоруке руског гаса. Али чак и делимично одрицање Европе од руског гаса у корист течног може бити разлог новог таласа гасне кризе у Азији“, истакао је Новак у чланку за часопис „Енергетска политика“.

Шта је све утицало на цену гаса

Објашњавајући стабилно високе цене гаса у Европи, Игор Јушков напомиње да ситуација на европском тржишту гаса такође резултат свеукупне политике ЕУ у енергетском сектору, која је довела до тога да је гас сада скуп.
Између осталог, земље су саветовале своје компаније да није потребно улагати у нафтне и гасне пројекте, јер то на неки начин изазива емисије гасова стаклене баште.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДо подизања цене гаса довело је и то што потрошња у Европи генерално расте.
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
До подизања цене гаса довело је и то што потрошња у Европи генерално расте.
„Производња у Европи сада значајно опада пошто нико не улаже у њено одржавање. Као резултат тога, они постају све зависнији од увоза. С друге стране, кад је реч о обновљивим изворима енергије, у 2021. години није било ветра у Европи, а ветроелектране нико није осигурао. Због тога је настала несташица енергије. Такође, треба напоменути да је ЕУ истискивала угаљ, терајући компаније да затварају такве електране на угаљ. Дакле, комплексна политика ЕУ, истискивање гаса, као и стање на спот тржишту су резултирали високим ценама“, констатује саговорник.
Власти европских земаља су, међутим, више пута оптуживале Русију да је изазвала енергетску кризу и да је компанија Гаспром подигла цене гаса. Нико се није запитао, каже Јушков, да ли стварно највећи произвођач гаса у Русији и свету може једнострано да подигне цене.
Како објашњава експерт, Гаспром не може то да уради јер се цена одређује по формули која је записана у уговору. Овде се чак није радило о одбијању дугорочних уговора, већ о чињеници да је Европа наметнула одређену цену у самим уговорима.
„Да је сачувана формула формирања цена гаса и нафте од раније, Европа би сада куповала руски гас по цени од 300-400 долара за 1.000 кубних метара. Али сада, сходно новим правилима, Гаспром је принуђен да продаје енергенте по цени од 800-900 долара за 1000 кубних метара, јер је тако структуиран уговор“, објашњава Јушков.

Девастирана складишта

Саговорник наводи и друге разлоге који су довели до поскупљења гаса: претходна зима је била веома хладна и дуга. Европа је из грејне сезоне изашла са девастираним складиштима. А земље које је требало да током лета праве залихе за почетак нове грејне сезоне нису журиле да га купе, док је цена гаса све време расла.
Сви су спекулисали да ће цене енергената пасти и чекали кад ће се то догодити како би наставили да купују гас. Мислили су да ће до зиме успети да набаве онолико колико им је потребно, али времена је било све мање и мање.
„Тако су зиму дочекали с празним складиштима“, истиче Јушков уз опаску да су европске земље због сопствене неодговорности и погрешних савета Европске комисије и Америке принуђене да купују гас, како је изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, „не за 300, него за 1.300 долара и више од тога“.
Како је казао стручњак, до подизања цене гаса довело је и то што потрошња у Европи генерално расте. Сада је тињајући врхунац потрошње енергије.
„Истовремено, расла је и потражња у Азији док је Кина обнављала своју економију. Сходно томе, сав ЛНГ је отишао из Европе у Азију и настала је његова несташица. Дакле, све је ово довело до тога да је гас на тим истим спот тржиштима поскупео и самим тим дошло је до подизања његове цене“, констатује експерт.

Русија није крива за скуп гас

Како каже Јушков, зато бесмислено звуче тврдње да је Русија крива за скуп гас. Такве оптужбе се, додаје он, чују пре свега од политичара, док ниједна комерцијална компанија тако нешто није рекла. Такође, нема ниједног примера да Гаспром није испунио неку од својих обавеза из уговора.
„Ако потрошач не може себи да приушти куповину енергената по овако високим ценама, њихова потрошња пада. Ова ситуација није добра ни за Русију, јер би она могла да прода више гаса, али због високих цена потрошња је смањена“, констатује експерт.
Он наводи и податке који показују да је у првој половини године, када су цене још биле прихватљиве, испоручено 100 милијарди кубних метара. Да се ​​потрошња није смањила због високих цена, Гаспром би достигао светски рекорд и испоручио би на европско тржиште више од 200 милијарди кубних метара гаса.
Испоруке руског гаса у Европу - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РУСИЈА
Колико европске земље купују руског гаса
Вентил на цевоводу гасне станице Нежухив у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
ЕУ гради енергетско партнерство са САД
Гас у европским складиштама Кавер - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СВЕТ
Колико гаса је остало у европским складиштама
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала