- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Хаос и деструкција: Снимљен судар три галаксије у свемиру /фото/

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Телескоп Хабл у свемиру
Телескоп Хабл у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Телескоп „Хабл“ снимио је призор хаоса и деструкције у свемиру, судар три галаксије удаљене 681 милион светлосних година од Земље.
Овај свемирски догађај назива се и сједињавање три галаксије, када се оне споро привлаче, а потом их супротстављене гравитационе силе галаксија „поцепају“.
Такав догађај није редак у свемиру, а већина великих галаксија, попут нашег Млечног пута, настала је насилним сједињавањем, пише Лајвсајенс.
Иако изгледају хаотично и деструктивно, такви догађаји заправо доносе и креацију. Док се гас из три суседне галаксије судара и згушњава, огромна количина материјала из ког ће настати нове звезде спаја се у центру новоформиране јединствене галаксије.
Постојеће звезде ће преживети судар углавном неоштећене. Док ће гравитациони сукоб међу галаксијама убрзати орбиталну путању многих постојећих звезда, између њих постоји толико простора да ће се релативно мали број сударити.
CC BY 2.0 / Flickr/European Space Agency / Судар три галаксије у свемиру
Судар три галаксије у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Судар три галаксије у свемиру
Група од три галаксије, које је телескоп „Хабл“ снимио, назива се ИЦ 2431 и налази се у сазвежђу Рака, наводи НАСА.
Астрономи су открили ово спајање галаксија захваљујући астрономима аматерима из групе „Галакси зу“ у којој више од 100.000 добровољаца класификује слике 900.000 галаксија које је снимио „Хабл“, а никад нису детаљно испитане.
Захваљујући том пројекту, током 175 дана постигнуто је оно за шта би научницима биле потребне године, а у њему је већ дошло до много необичних и узбудљивих открића, попут судара три галаксије.
Истраживање спајања галаксија астрономима помаже да боље разумеју историју и будућност Млечног пута, за који се сматра да је настао спајањем десетак галаксија у последњих 12 милијарди година.
Научници верују да ће се наша галаксија спојити са галаксијом Андромеда за око 4,5 милијарде година. Према процени НАСА, то ће потпуно променити изглед неба изнад Земље, али ће Сунчев систем остати нетакнут.
Уметнички приказ телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Звездани шестоугаоник: Најмоћнији телескоп у свемиру послао нову слику /фото/
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2020
Почео судар наше галаксије и Великог и Малог Магелановог облака
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Свемирски „штит“: Кинески астрономи уочили несвакидашњу појаву у центру наше галаксије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала