- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како се у Америци ломе копља око Русије

© AP Photo / Julio CortezКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Нови предлог о санкцијама Русији у америчком Сенату, предложен у уторак у светлу украјинске кризе, резултат је унутрашње политичке борбе у САД, битке две гране власти за превласт у погледу тога ко ће водити америчку спољну политику, а републиканци користе ову прилику да поентирају, каже политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.
Он овако гледа на то што су, након неуспеха преговора републиканаца и демократа о заједничком предлогу закона којим би Русији биле уведене санкције, републиканци у Сенату САД изнели свој предлог закона за подршку Кијеву и увођење санкција Руској Федерацији.
Предлог назван „Закон о непопустљивој европској територији“ предвиђа, између осталог, заустављање изградње гасовода Северни ток 2 и увођење обавезних санкција за тај пројекат ако Русија изврши инвазију на Украјину, као и увођење санкција великим руским банкама.
Такође, закон који предлажу републиканци због, како се наводи, гомилања руске војске у близини украјинске границе, обезбедио би украјинској влади додатних 500 милиона долара војног финансирања и овластио би председника Бајдена да позајми и изнајми војну опрему Украјини.

Битка за превласт у САД

Саговорник Спутњика напомиње да све ово треба сагледавати у контексту чињенице да је у Америци изборна година, а да се републиканци надају да ће након избора преузети оба дома у Конгресу.
„Они покушавају да Џоа Бајдена прикажу као беспомоћног председника који не може да одговори на изазове тренутне ситуације везано за Украјину. Републиканци користе сваку прилику како би добили неке јефтине политичке поене и како би наставили са нападима на ову администрацију - да је њена спољна политика лоша, а да Русија и Кина напредују јер Америка није лидер какав је Бајден обећао да ће бити. Тако да је овај предлог закона део те њихове стратегије“, објашњава Кесић.
Према његовим речима, овај потез говори и о томе до које мере глобализам превладава у америчком Конгресу, у овом случају у Сенату.
„Ово што се износи у резолуцији говори језиком који смо виђали раније, за време доминације глобалистичке идеологије међу америчким политичким елитама. Што се њих тиче, они и даље виде Америку као земљу која може да наметне своју вољу било где у свету, без потребе да јасно дефинишу неке своје интересе“, оцењује Кесић.

Покушај контроле председника

Трећи кључни аспект за разумевање потеза републиканаца у Сенату је, примећује Кесић, чињеница да се у САД и даље води борба око тога ко ће одређивати правац америчке спољне политике:
„Овде је реч о сукобу између Конгреса и председништва САД, па је ово покушај да се неке бирократе, у чијој надлежности није контрола спољне политике, стављају у центар одлучивања по том питању. Они имају жељу да контролишу председника, не прихватају да је он тај ко одређује правац спољне политике и желе да га ставе „у кутију“ и натерају администрацију да прихвати политику коју они прижељкују, а то је у овом случају много агресивнија спољна политика према Русији која би сигурно додатно пореметила односе Вашингтона и Москве и можда била и коначан ударац свакој нади да се ти односи могу поправити“, оцењује Кесић.
Кесић сматра да је ова иницијатива републиканаца усмерена не само према Русији, већ и према Немачкој.

На удару и Немачка

„Наиме, у Конгресу али и неким институцијама администрације влада велико незадовољство због перцепције да Немачка није искрени савезник Америке и да Вашингтон не може да се узда у подршку Берлина. Зато Конгрес покушава да наметне ситуацију где Немци немају избора, јер ако се усвоје овако радикалне санкције руским банкама и пројекту „Северни ток 2“, Немци и њихове фирме ће се такође наћи на удару“, сматра Кесић.
Он верује да овај закон неће проћи у овом тренутку, али додаје да је питање да ли ће се то десити након избора у новембру.
„Ако тензије између Русије и Америке и даље буду велике и ако републиканци добију већину у Конгресу вероватно ће бити у могућности да то изгласају, али то ће, на неки начин, бити симболичка победа јер неће имати двотрећинску подршку која би гарантовала да председник неће моћи да користи вето. У садашњим околностима мислим да велика већина демократа не би дала подршку републиканском предлогу“, каже Кесић али и додаје да би се у случају даље ескалације у Украјини могле да ојачају струје које желе заоштравање санкција и још жешћи сукоб са Русијом.
Увођење предлога републиканца у процедуру не значи да су стали преговори републиканаца и демократа о заједничком двопартијском предлогу закона о Украјини, рекао је високи републикански званичник за британске медије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала