- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ни њих нема довољно на тржишту, а тражене су свакодневно: Ко ради, може да заради и 100.000 месечно

CC0 / Pixabay / Спремање куће
Спремање куће - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
На српском тржишту рада нема довољно ни спремачица, а тренутна ситуација је таква да је изузетно тешко ангажовати поуздане, професионалне и педантне особе којима се може дозволити да уђу у кућу и у њој проведу неколико сати сређујући је.
Минимална сатница за обављање овог посла износи 450 динара по сату, од чега нема повољније, али поред тога веома је тешко наћи квалитетну радницу. Пре ће бити да ћете за ту помоћ морати да издвојите између 500 и 600 динара, али и даље вам није загарантовано да ћете спремачицу успети да пронађете ако вам је хитно.
„Ма, то је готово немогуће. Толико је тешко данас пронаћи хигијеничарку да је то невероватно. Чак иако занемаримо да им је дневница скочила на више од 500 динара, а да оне код вас морају да остану по неколико сати, једноставно их нема и за њима је огромна потражња. Да не причамо о томе да ту треба бити опрезан, будући да није свеједно да некога пустите у кућу да у њој борави неколико сати и то док ви нисте присутни, каже Јована из Београда за „Инфостуд“, која више година користи услуге кућних помоћница.

Поверење и сталне муштерије

Ове позиције подједнако су дефицитарне као оне за возача, пекара, месара и осталих сличних заната.
Бранка Радовановић из Панчева, која ради као спремачица, каже да клијентелу махом чине млади брачни парови од 30 до 40 година, који желе што више времена да проводе са пријатељима изван куће. Међутим, услуге чистачица неретко траже и старији и болесни суграђани који немају снаге да се баве кућним пословима, пише Мондо.
„Специфичан је то посао. Веома захтеван и врло исцрпљујући. Сваки клијент има своје жеље и потребе и без изузетка, жели да му се кућа или стан среде у што краћем року како би прошли што јефтиније. Истина, има особа које воле да одуговлаче, како би „убиле“ још једну сатницу, али с друге стране, има и послодаваца који претерују у жељи да се посао заврши што пре“, каже ова педесетогодишњакиња са дводеценијским искуством у овом послу.
Рођена Панчевка, која свакодневно путује на посао у Београд наглашава да је чишћење станова изузетно тежак и стресан посао, али у данашње време веома исплатив.
„Уколико запнеш и радиш осам сати дневно шест дана у недељи, плус викенд којим можеш да подигнеш цену, месечно можеш да зарадиш и више до 100.000 динара“, каже Бранка. Посебно истиче да је последњих 7-8 година ретко виђала колегинице млађе од 40 година, што указује да младе девојке не желе да се баве овим послом.
CC0 / Пиксабеј / Када се стекну сталне муштерије, ретко се прелази на нове, а потражња је велика
Спремачица - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Када се стекну сталне муштерије, ретко се прелази на нове, а потражња је велика

Додатни извор прихода

Бисерка Марковић (54) из Београда, запослена је у трговини, а каже да јој је ово додатни извор прихода поред сталног посла који ради од 7.30 до 16.30 часова.
„Скоро сваког дана, укључујући и суботу након завршетка свог редовног посла не идем право кући, већ одлазим да чистим куће и станове. Важно ми је да се добро разумем са људима код којих радим, волим када јасно кажу шта им је битно и на шта да обратим пажњу и трудим се да то увек испоштујем“, каже Бисерка.
Бисерка наводи да је за обављање овог посла важно стећи поверење клијената, како бисте стекли сталне муштерије:
„Због тог фер односа имам редовне муштерије годинама. Код њих одлазим једном или два пута недељно, стан редовно одржавам, често ми остављају кључеве и враћају се у договорено време само да ми плате. Зато и јако ретко идем код нових људи јер је пуно теже кад код некога сређујете само повремено и не знате какво ћете стање затећи. Хвала Богу, здравље ме добро служи, посла има довољно и стално ме зову и нове муштерије, али морам да их одбијем јер једноставно не могу да постигнем“, открива Бисерка Марковић која због обима посла неретко мора да ради и недељом, пренео је „Блиц бизнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала