- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин Макрону: Ово су све украјинске провокације подстакнуте деловањем НАТО-а

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМакрон и Путин на конференцији за медије у Кремљу
Макрон и Путин на конференцији за медије у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са француским председником Емануелом Макроном, саопштила је прес служба Кремља.
У саопштењу се наводи да су председници у наставку разговора од недавне Макронове посете Москви и редовних телефонских разговора разменили мишљења о ситуацији око Украјине, као и о развоју дугорочних правних гаранција за безбедност Русије.
„Изражена је озбиљна забринутост због наглог погоршања ситуације на контакт линији у Донбасу. Председник Русије напоменуо је да су узрок за ескалацију провокације украјинских снага. Скренута је пажња на континуирано наоружавање Украјине од стране земаља НАТО-а савременим оружјем и муницијом, што Кијев подстиче на војно решење ‘проблема Донбаса’“, истиче се у саопштењу.
Путин је додао да због тога страдају цивили у самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици, који морају да се евакуишу у Русију како би избегли све интензивније гранатирање.
Руски председник такође је истакао да Кијев само имитира преговарачки процес.
„Поново је наглашено да Кијев само имитира преговарачки процес, тврдоглаво одбијајући да имплементира Минске споразуме и споразуме постигнуте у ‘нормандијском формату’. Узимајући у обзир тежину тренутног стања ствари, председници сматрају да је сврсисходно интензивирати потрагу за решењима дипломатским путем преко министарстава спољних послова и политичких саветника лидера земаља-учесница ‘нормандијског формата’“, истиче се у саопштењу.
Напомиње се да ови контакти треба да допринесу обнављању прекида ватре и напретку у решавању сукоба око Донбаса.
Руски лидер констатовао је да би Сједињене Америчке Државе и НАТО требало озбиљно да схвате безбедносне захтеве Русије, преноси прес служба Кремља.
„Владимир Путин је поново је истакао потребу да САД и НАТО најозбиљније схвате захтеве Русије за безбедносним гаранцијама и да на њих одговоре конкретно и суштински“, закључује се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да је разговор обављен на иницијативу француске стране.
Са своје стране, Јелисејска палата саопштила је да су се председници током разговора договорили о организацији трилатералне радне групе о Украјини. Циљ ове групе (Русија, Украјина, ОЕБС) је да се постигне прекид ватре на истоку Украјине.
„Шефови двеју држава чврсто су се обавезали да ће предузети све корисне кораке за избегавање ескалације, смањење ризика и очување мира (у источној Украјини)“, наводи се у саопштењу Јелисејске палате.
Председници су се договорили да интензивирају дипломатски рад у циљу одржавања самита за утврђивање новог светског поретка у Европи.
„Шефови двеју држава договорили су се да интензивирају дипломатски рад... Овај дипломатски рад треба да омогући да се постигне напредак на основу најновијих преговора у којима ће учествовати све заинтересоване стране (Европљани, савезници, Руси и Украјинци) како би се под одређеним условима одржао састанак на највишем нивоу са циљем дефинисања новог светског поретка и безбедности у Европи“, наводи се у саопштењу.
Путин и Макрон такође су се договорили да обнове рад у оквиру „нормандијског формата“ на основу предлога које је дала Украјина.
Заставе држава-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
РУСИЈА
Ако хоћете мање НАТО-а, добићете више: Штап и шаргарепа за Русију на Минхенској конференцији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала