- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници праве нови модел летелица за истраживање далеког свемира

CC0 / Pixabay/GooKingSword / Земља, Месец и Сунце
Земља, Месец и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Научници Самарског универзитета ће направити модел свемирске летелице са електро-ракетним моторима који ће омогућити да се смањи потрошња горива и скрати време лета током истраживачких мисија у Сунчевом систему, саопштила је прес служба универзитета.
„Научници Самарског националног истраживачког универзитета ‘Корољов’ тренутно раде на пројектовању модела свемирских летелица са електро-ракетним моторима малог потиска који су намењени мисијама за истраживање астероида, комета, Месеца, Марса и других тела Сунчевог система“, наводи се у саопштењу.
Према речима руководиоца пројекта, шефице катедре за динамику лета и система управљања Самарског универзитета, професорке Олге Старинове, недавно је у светској астронаутици значајно повећано интересовање за употребу електро-ракетних, плазмених и јонских мотора. Њихова примена у мисијама у истраживању далеког свемира омогућава да се значајно повећа маса корисног терета, уштеди гориво и смањи време лета.

„То је перспективан правац у астронаутици јер је код таквих мотора веома мала потрошња горива. Погодни су и у погледу повећања масе корисног терета који се испоручује на објекат који се истражује. На пример, за лет на Марс вам је потребно горива које је тешко трећину од терета, а не три пута веће од њега“, рекла је Старинова.

Према подацима прес службе, рад на пројекту, који је крајем 2021. године добио награду на конкурсу Руског научног фонда, ће трајати две године.
Научници раде на одређивању најбољег типа и карактеристика мотора, рачунају залихе горива и корисног терета. Такође ће бити направљен и програм за одређивање оптималне контроле летелица у гравитационим пољима са сложеном конфигурацијом.

„Производњом пројектних модела ћемо одредити какви мотори су бољи за једну или другу мисију, колико је потребно горива и која се енергија може користити. Припремићемо прорачуне, нацрте и 3Д моделе. Очекујемо да ће резултати пројекта бити јединствени на свету. Они ће имати друштвени значај јер ће се користити за даља освајања далеког свемира помоћу аутоматских свемирских апарата“, закључила је научница.

Антропоморфни робот Теледроид, Роскосмос - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РУСИЈА
Русија ће послати „Теледроид“ у свемир /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала