Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Европа је постала политички патрљак, а нама би да говори шта треба да радимо

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
„Забринути смо због деликатне ситуације и развојем ситуације у Украјини. Сигурно је да ће Србија бити под огромним притиском и ако се ситуација додатно заоштри тражиће од нас да се изјаснимо и да изаберемо страну“, рекао је председник српске Скупштине Ивица Дачић.
Он је нагласио да Србија има добре односе са Русијом и да ћемо сигурно ћемо бити под додатним притиском.
„Ако дође до заоштравања и предузимања санкција или војних мера могуће је да ће доћи до изјашњавања. У том случају Србија треба да гледа своје интересе, не смемо да нарушимо односе са Русијом због својих интереса. С друге стране не смемо да нарушимо и односе са Украјином са којом имамо добре односе. Апелујемо и на једне и друге да нађу заједнички језик, а што се тиче Србије ми сигурно нећемо крвавити руке у том рату“, рекао је Дачић гостујући у Ћирилици на ТВ Хепи.
Дачић је нагласио да сви имају своје геополитичке циљеве и да на светској позорници све већи утицај има Кина, а све мањи Европа.
„Европа као политички фактор не постоји и дозволила је себи да буде патрљак. И зато не могу сада нама да говоре шта треба да радимо. Они ни Куртију не могу да извуку уши, а не нешто друго“, рекао је Дачић.
„Ако Украјина буде гледала интерес свог народа, онда ће се сачувати мир. Ако буде гледала туђи интерес доћи ће до рата. И биће тешко остати неопредељен“, нагласио је.
Дачић је истакао да не треба да се истрчавамо и да треба сачекати развој ситуације и размишљати само о интересу Србије.
„Зар треба да станемо на страну неког ко ће напасти Русију, а 90 одсто српског народа је на страни Русије“, упитао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала