- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Козаци прискачу у помоћ: Само да деца не плачу /видео, фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКозак
Козак - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Ростовски козаци организовали су прикупљање хуманитарне помоћи за избеглице из Доњецке и Луганске народне републике. „Само да деца не плачу, да су сита и обучена. А, када дете плаче, када нема чиме да га нахраните, док око вас лете меци, тада вам није ни до чега другог осим да останете живи и спасите своју децу“, каже Камински.
Жене, деца и стари приморани су да напусте своја огњишта у Донбасу, пошто украјинска војска већ четврти дан интезивно гранатира тај регион, док су мушкарци, укључујући и локалне козаке, остали да чувају своја огњишта.
Александар Камински, представник Ростовског регионалног огранка Савеза козачких ратника Русије и шеф оперативног штаба за прикупљање помоћи и координацију пресељења избеглица из Луганске и Доњецке Народне Републике рекао је за Спутњик да помоћ избеглицама пружају сви регионални атамани – Таганрошки, Саљски и Новочерскаски. Атамани су и директном контакту са људима који су већ смештени у свакој од тих области и помажу им у решавању текућих проблема. Пре свега, ради се на томе да се људима обезбеде кревети, одећа, храна, средства за хигијену.
„Сада ћемо се усмерити на решавање питања запошљавања људи, односно да помогнемо родитељима који долазе са децом да могу званично да се запосле и раде, тј. да не морају да просе, да моле, већ да у потпуности зарађују. Ми ћемо им помоћи у сваком погледу“, каже Камински.
На питање да ли то значи да ће избеглице из Донбаса остати у Русији дужи период, Камински каже да не треба нагађати и лицитирати, с обзиром да је све и даље неизвесно.
„Наравно, волео бих да се све то брзо заврши, али ми смо козаци и док је наша помоћ потребна - ми ћемо помагати“, додао је он.
Камински, који је свакодневно у контакту са избеглицама, али и козацима из Донбаса, каже да је ситуација у том региону „прилично застрашујућа“. Према његовим речима, када се зачују сирене за узбуну, када децу буде експлозије граната, људи једино што желе јесте да заштите животе своје деце.
Он се нада ће код оних који су све ово "закували" преовладати здрав разум, а да би један од путева ка решењу и деескалацији ситуације могло да буде увођење мировне мисије у Донбас.
„Дај Боже да се све заврши и да се, како каже Владимир Владимирович, наши партнери опамете и седну за преговарачки сто. Можда да се тамо уведе неки мировни контингент, који ће да разграничи ту линију контакта и да коначно признају Доњецку и Луганску републику или нађу нека друга решења, само да завлада мир. Наш задатак је сада да спасавамо људе, спречавамо крвопролиће и помажемо“, истиче Камински.
Он каже да су се козаци истог тренутка када је почела евакуација житеља Донбаса укључили у акцију пружања помоћи избеглицама, између осталог, и зато што у Донбасу има пуно козака и козачких породица са којима су историјски повезани.
„Историјски се десило тако да је држава подељена, а Доњецка и Луганска су република у којој живе наша браћа. Односно, не просто браћа, него браћа по крви, козаци, козачке породице и ми немамо право да им одбијемо било какву помоћ. Тренутно смо ангажовани на пружању хуманитарне помоћи“.
© Sputnik / Оливера Икодиновић"Хуманитарна помоћ за нашу браћу"
Козак 1 - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
"Хуманитарна помоћ за нашу браћу"
Житељи Ростова на Дону, како каже, помажу колико могу. Доносе храну, одећу, обућу за избегле.
„Јуче је звала једна жена и питала: 'Имате ли возило?'. Сели смо у кола, одвезли се до ње, а она нам је дала 1.282 пара дечијих чарапа. Од срца је то учинила. Каже: 'Не могу да донесем, можете ли ви да преузмете?'... Не одбијамо никакву помоћ. Ако су људи спремни да помогну, зашто бисмо их одбијали?“, додао је Камински.
Према његовим речима, једино што одбијају јесте новац, па људе који желе да пруже финансијску помоћ усмеравају да купе оно што је тренутно најпотребније – душеке, јастуке, шта год, јер све добро дође.
„Још једна саосећајна жена донела је оно што је имала – најелементарније: два сапуна, четири шоље, пешкир. Тако мало, чини се да је ситница, али има људи који немају ни из чега да пију воду. Немају чашу, немају чиме да је оперу, немају најосновније ствари. Људи дају од срца, доносе шта могу. Руски народ због тога није осиромашио. Хвала вам свима на разумевању, на доброти, на подршци“, нагласио је Камински.
Према подацима козака, који у овим тешким данима сарађују са полицијом, тренутно је у Ростову на Дону, главном граду Ростовске области која се граничи са ДНР и ЛНР, смештено око 700 избеглица у 27 привремених смештаја, док је на хиљаде њих распоређено у избегличке кампове у другим градовима, санаторијима и центрима ове области, али и других региона Русије.
Иначе, Камински је био одушевљен због посете Спутњика-Србија козачком центру у Ростову на Дону, с обзиром на то да је пре неколико година посетио нашу земљу. Обишао је Ниш, Београд и Нови Сад, а и из братске земље се, како каже, вратио са најлепшим утисцима и фотографијама које и данас чува у свом мобилном телефону.
Колоне избеглица из Донбаса непрестано пристижу у Русију. - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
РУСИЈА
Ексклузивно: Репортер Спутњика на граници — Потресна сведочанства избеглица: Уморни смо од рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала