- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пилот „Ер Србије“ који се изборио са ветром Лондону: Били смо спремни за сваки сценарио

© Фото : YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal, snimak sa ekranaМарко Отањац
Марко Отањац - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
За многе пилоте је, због ветра, у суботу било нешто изазовније слетање на лондонски „Хитроу“. Капетан „Ер Србије“ Марко Отањац један је од пилота који је успео да приземљи авион из првог покушаја, а у разговору за јавни сервис наводи да је та ветровита субота у Лондону била сасвим уобичајен радни дан, али да су били спремни за све сценарије.
Марко Отањац, капетан „Ер Србије“ који је у отежаним временским условима успео из првог покушаја да слети на лондонски „Хитроу“, навео је да је слетање попут овог сасвим нормално – нешто што раде сваког дана.
Истакао је да је тај дан био сасвим уобичајен.
„Један од таквих дана у току године. Нису сви баш такви, али има их годишње сигурно неколико који су такви. Није сваки дан лепо време, није сваки дан ни неки добар аеродром, није на сваком аеродрому исто дугачка писта, није исто широка. Сваки дан је другачији, носи неке нове изазове. Овде смо имали проблема са мало јачим ветром“, рекао је Отањац.
На питање због чега су други пилоти тог дана имали потешкоће, капетан Отањац је навео да не зна какви су стандарди у другим авио-компанијама.
„Што се наших процедура тиче, ми смо све испоштовали и драго ми је да смо одрадили стварно један рутински лет, колега и ја“, истакао је он.
Нагласио је да је таквих ситуација било и да ће их бити.

„То је нормална ствар. Постоји неки лимит тог бочног ветра до ког ми смемо да идемо. Кад год је време испод тога, нормално је да одемо. Постоји одређена техника слетања при таквом ветру. За сваког професионалног пилота, то је нека рутина“, објаснио је Марко Отањац за јавни сервис.

Спремни за све сценарије

Капетан „Ер Србије“ је навео да су били спремни за све сценарије – од кружења до алтернативног аеродрома и да одлуку о томе доноси капетан.
„Прво је битно да имате неки бекап план. Имали смо горива довољно за сат времена холдинга изнад Лондона и за алтернативни аеродром на коме су били коректни временски услови. Тај алтернативни аеродром, по прописима, мора да задовољава одређене временске услове у моменту нашег слетања“, истакао је Отањац.
Објаснио је да су пратили ветар и да су се договорили шта ће у свакој могућој ситуацији да ураде, започели прилаз и, како је навео, рутински слетели. Додао је да, пошто је за њих слетање било рутинско, није очекивао да ће неко то преносити.
Отањац је истакао да пилоти не чују аплаузе по слетању и навео да разуме због чега је слетање изазвало пажњу код путника, пошто они то доживе једном у току живота, а пилотима је то готово свакодневна ситуација.
Капетан Отањац је задужен и за безбедност у „Ер Србији“. Напоменуо је да је авион много безбеднији од аутомобила.
„Ваздушни саобраћај је убедљиво најбезбеднији вид саобраћаја. У ваздушном саобраћају су све око мене колеге пилоти. Сви смо школовани и имамо неке стандарде којих се придржавамо“, објаснио је он.
Нагласио је да су за безбедност најважнији организација, припрема, посвећеност и знање, као и домаћи, светски и компанијски стандарди којих се пилоти придржавају, а објаснио је и шта је потребно да неко буде добар пилот.
„Самоуверен, првенствено да то жели. Без тога, мислим да ретко ко проба овом професијом да се бави. И здравље“, закључиоје Марко Отањац.
Ер Србија - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ДРУШТВО
Аплауз за пилота „Ер Србије“: Борба авиона са олујом на највећем лондонском аеродрому /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала