- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Одлука о признању ДНР и ЛНР биће донета данас

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСедница Савета безбедности Русије
Седница Савета безбедности Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин саопштио је на ванредном заседању Савета безбедности да ће одлука о признању ДНР и ЛНР бити донета данас.
Претходно су се министри спољних послова и одбране Русије Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу изјаснили за признање двеју самопроглашених република.
Исто мишљење дали су и остали чланови Савета безбедности.
Председник је саслушао чланове Савета безбедности који су се залагали за признавање независности ЛНР и ДНР, али још није саопштио коначну одлуку, обећавши да ће она бити донета данас.
„Поштоване колеге, чуо сам ваше мишљење. Одлука ће бити донета данас“, рекао је Путин захваливши се члановима Савета безбедности који су учествовали на састанку.
Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да постоји потреба за признавање Доњецке и Луганске Народне Републике.
„У овој ситуацији немамо избора. Стога недвосмислено кажем ‘да’. Да, морамо признати“, нагласио је Шојгу.
Са своје стране, министар спољних послова Сергеј Лавров је, говорећи о признању ДНР и ЛНР, рекао да не види други пут.
„Што се тиче предлога да се Западу да још два до три дана како би променио начин размишљања – то је ствар укуса, али Запад неће променити свој став“, закључио је Лавров.

Медведев: Признање ДНР и ЛНР једини излаз за Москву

Признање Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике ће остати једини излаз за Москву ако ситуација крене по негативном сценарију и не буде никаквих назнака да ће се побољшати, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
„Мени се чини да ако се ситуација буде развијала у оном правцу, о ком сам управо говорио, а не буде никаквих назнака да се она побољша, онда ће једини излаз у том случају бити признавање правног субјективитета релевантних територија, што је у потпуности у надлежности председника земље. Али према оним назнакама које сада видимо, ово је ситуација која се највероватније неће побољшати“, саопштио је Медведев током заседања Савета безбедности Русије.
Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава. У суботу је у републикама почела општа мобилизација. Лидери ДНР и ЛНР раније данас су апеловали на председника Русије да призна независност самопроглашених република.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Експлозије одјекују у Дњепопертровску, Кијеву, Одеси, Харкову, мета - војна инфраструктура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала