- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин упозорио Кијев: Прекините

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је у обраћању грађанима Русије и сународницима упозорио Кијев да сместа прекине борбена дејства у Донбасу.
"Од оних који су освојили власт у Кијеву захтевамо да одмах престану борбена дејства. У противном сва одговорност за могуће продужење крвопролића биће у потпуности на савести владајућег режима у Украјини“, поручио је Путин.
Говорећи о ситуацији у Донбасу, руски председник је рекао да владајућа врхушка у Кијеву стално понавља да неће спровести Минске споразуме и да напротив покушава да организује у Донбасу блицкриг, а да се малтретирањима људи не види крај.
Међутим, како је рекао, такозвани цивилизовани свет, за чије су се једине представнике самозвано прогласиле западне колеге, радије то не примећује.

„Као да нема ничега, свог тог ужаса и геноцида ком је подвргнуто скоро четири милиона људи. И само зато што ти људи нису пристали на преврат у Украјини 2014. који је подржао Запад, изјаснили су се против национализма, пећинског и агресивног национализма и неонацизма, који је уздигнут у ранг државног покрета. И боре се за своја елементарна права да живе на својој земљи, да говоре на свом матерњем језику, за очување своје културе и традиције. Колика та трагедија може да траје? Колико се још може трпети“, упитао је Путин.

Русија је, како је подсетио Путин, учинила све за очување територијалног интегритета Украјине и све ове године се упорно борила за спровођење резолуције СБ УН о решењу ситуације у Донбасу.
„Све узалуд, мењају се председници али се не мења суштина и националистички карактер самог режима који је освојио власт у Кијеву“, рекао је руски председник и додао да режим у Кијеву који је стао на пут насиља, крвопролића и безакоња не признаје ниједно друго решење за Донбас осим војног.
Путин је истакао да због тога сматра неопходним да одмах треба признати независност и суверенитет Доњецке и Луганске народне републике.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала