- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ројтерс: Америка припремила санкције против Русије – на удару банке

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Америчка администрација припремила је санкције против Москве које ће укључивати забрану обраде трансакција великих руских банака, пише Ројтерс, позивајући се на изворе.
Реч је о „прелиминарном“ пакету ограничавајућих мера који ће Вашингтон активирати само у случају „инвазије“ Русије на Украјину.
Како пишу западни медији, мере имају за циљ да наштете руској економији раскидањем „кореспондентских“ односа између руских и америчких банака, који омогућавају међународна плаћања. Коначна листа банака против којих ће бити уведене санкције још није формирана, али извори агенције верују да ће се на њој вероватно наћи руске банке „ВТБ“, „Сбербанк“, „ВЕБ.РФ“ и „Газпромбанк“.
Према речима саговорника Ројтерса, САД такође намеравају да уведу санкције и против руских правних и физичких лица. Мере предвиђају искључивање из америчког банкарског система, забрану трговине са америчким држављанима и замрзавање имовине у САД.
Западне државе у последње време изражавају забринутост због наводно опасних дејстава Русије у близини граница Украјине. Москва је више пута демантовала такве оптужбе, истичући да никоме не прети и нема намеру никога да напада, а тврдње о „руској агресији“ користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а постави близу руских граница. Неосноване тврдње да Русија спрема провокације настављају да стижу са Запада, упркос повратку руских трупа у своје базе после вежби. Русија је такође више пута наглашавала да није страна у сукобу у Украјини и да није предмет Минских споразума.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
СВЕТ
Блинкен: САД чекају са увођењем санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала