- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик са избеглицама: „Ако у Донбасу крене нешто озбиљно, рат од пре осам година биће дечја игра“

© SputnikИзбеглице из Донбаса у Ростовској области
Избеглице из Донбаса у Ростовској области - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Откако је објављена евакуација становништва из ДНР и ЛНР у Русију, у приграничним подручјима оперативно су организовани центри за привремени смештај. Први су своја врата отворили дечји кампови и рекреативни центри на обали Азовског мора, на граници Русије и ЛНР. Дописник Спутњика је посетио један од њих.
Дечји камп „Спутњик“ налази се у предграђу Таганрога – првог већег града на граници ДНР и Русије. Предвиђен је за 700 људи, а попуњен је већ 19. фебруара и више не прима избеглице. Веома је комфоран, са великим двориштем, плажом и бројним дечјим игралиштима.
Из Донбаса су међу првима евакуисана деца без родитељског старања. У камп „Спутњик“ стигла су деца из једног сиротишта из Доњецка, а с њима и њихови васпитачи.
„Јуче смо дошли, још се смештамо. Понели смо само документа и неке најосновније ствари. Овде су нас сместили, угрејали, нахранили. Надамо се да ово неће бити задуго“, каже једна од васпитачица.
© SputnikДечји камп на обали мора
Дечји камп на обали мора - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Дечји камп на обали мора
Избеглице стижу и аутобусима и личним превозом. Пензионер Андреј Петрович довезао је из Телманова сестру, нећаку и унуку. Како каже, он намерава да се врати кући.
„Само сам довезао жене да се сместе, јер због мобилизације само пензионисане мушкарце пуштају са територије ДНР. Оне ће се овде сместити, а ја ћу се вратити. Мушкарци немају шта да седе по камповима. У Телманову се пуца, али морам пазити на кућу“, рекао је он за Спутњик.
Одговарајући на питање да ли ескалација може потрајати, одговара да то сад нико не зна.
„Засад се, хвала Богу, нигде не води свеобухватна офанзива, само пуцају. Плашим се да ако почне нешто озбиљно, војне операције од пре осам година изгледаће нам као дечја игра“, забринут је Петрович.
У камп је стигло много жена са децом узраста од једне до три године. Једна од њих је наша саговорница Елена која је стигла из предграђа Доњецка.
Камп за избеглице из Донбаса
Камп за избеглице из Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Камп за избеглице из Донбаса

„Овде су нас сви брзо дочекали и сместили. Наше девојке које волонтирају овде су одличне. Генерално, све је у реду са смештајем: собе су чисте, недавно је рађен ремонт. Хране нас три пута дневно. Нисам могла ни да замислим да ће нас овако добро дочекати“, прича Елена.

Како каже, засад се у Енакијеву не пуца, али су се евакуисали раније, јер 2014. нису имали времена да оду.
„Пре осам година смо одлучили да останемо, Свега смо се нагледали: експлозија, пуцњаве, ракета, Крили смо се са децом по подрумима, често смо били гладни. Сада смо одлучили да одемо раније и да не ризикујемо“, објашњава Елена.
Ипак се нада да ће се ускоро заједно са породицом вратити кући.
У дворишту кампа нема тако много људи. Одрасли углавном стоје у реду и чекају новчану помоћ. Људи су углавном оптимистични по питању целе ситуације.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Експлозије одјекују у Дњепопертровску, Кијеву, Одеси, Харкову, мета - војна инфраструктура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала