Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Србију стижу најсавременији лекови за дијабетес, малигне болести, хепатитис

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛекови
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је данас да је усвојио нову листу 26 иновативних лекова, који би, како је најављено требало да буду доступни од маја. На тој листи се налази најсавременија терапија за дијабетес, малигне болести, срчану инсуфицијенцију, хепатитис Ц и друге, рекла је директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.
„Нова савремена терапија стављена на листу користиће се за лечење карцинома бубрега, дебелог црева, дојке, јајника, штитасте жлезде, као и за хроничну лимфоцитну леукемију“, рекла је Радојевић Шкодрићева и нагласила да је за те лекове извојено 53 милиона евра, највише до сада.
На листи је и терапија за дијабетес, мултипла склерозу, срчану инсуфицијенцију, хепатитис Ц и хемофилија, рекла је она и додала да је листу усвојио РФЗО, да сада треба да је усвоји Влада Србије па да се спроведе поступак набавке.
Директорка РФЗО додала је да ће пацијенти лекове за дијабетес и срчану инсуфицијенцију добијати потпуно бесплатно.
Радојевић Шкодрићева каже да лекове добити сви пацијенти који болују од малигних обољења а испуњавају критеријуме струке.
Увођењем три додатна лека заокружено је, како наглашава, лечење оболелих од карцинома, и прва и друга линија терапије.
„Прву линију терапије пацијенти добијају у раној фази болести, а друга када је болест узнапредовала. Када имате савремну терапију у раним фазама болести, то у многим случајевима значи стопостотно излечење“, рекла је и додала да је циљ иновативне терапије да се малигне болести претворе у хроничне.

Прекретница у лечењу дијабетеса

Савремена терапија - четири нова лека, од којих се два примењују орално а два субкутано, биће прекретница у лечењу дијабетичара којих је 750.000 у Србији, каже директорка РФЗО.
Нагласила је да овим новим лековима долази до спречавања компликација пре свега кардиоваскуларних и бубрежних код пацијента који болују од дијабетеса.
Иако смо имали лек за оболеле од мултипла склерозе, постоји група тих пацијената са такозваном са активном, прогресивном, секундарном мултипласклерозом за које није уопште постојала терапија и они сада добијају лек, рекла је она.
„И пацијенти са почетном фазом хепатитиса Ц добијају терапију, до сада су је добијали углавном пацијенти који имају развијену фазу болести, код којих је дошло до цирозе, а сада ће и они са почетном фазом што значи да код њих долази до излечења“, навела је она.
Нагласила је да су успели да набаве најновију деветовалентну ХПВ вакцину која ће од маја бити доступна за децу старију од девет година.
„У 19 земаља вакцина се даје само девојчицама, у 13 само дечацима. Међутим, ми смо увели и за дечаке и девојчице, јер је познато да су мушкарци пре преносиоци, а да жене чешће оболевају“, навела је она, преноси Танјуг.
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ДРУШТВО
Колико је у Србији значајна бесплатна вакцина против ХПВ-а — узрочника карцинома
Дијабетес - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Десет симптома који указују на скривени развој дијабетеса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала