- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Улази ли Црна Гора у нови ризични експеримент?

© Sputnik / СпутњикЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
У јеку нагађања како ће се расплести политичко клупко у Црној Гори предсједник Покрета за промјене и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић за Спутњик каже да ће мањинска влада највероватније бити формирана, што је нови ризични експеримент који ће додатно дестабилизовати прилике у земљи.
Власници Вијести су се, тврди Медојевић, договорили са предјседником Милом Ђукановићем да се формира влада коју би чинили потписници Меморандума о сарадњи - УРА, СНП и мањинске странке.

Нови политички експеримент

„Циљ те владе је да покушају купити вријеме да касније увуку ДПС у ту владу. То је нови ризични експеримент који ће додатно дестабилизовати прилике у земљи. Наставиће се безвлашће и пропадње институција система. Хаос у систему безбијендости, тужилаштву, судовима, царини ће стимулисати мафију да снажније и видљивије политички дјелује и штити своје интересе”, наводи Медојевић.
По његовом мишљењу, ДФ и Демократе ће морати да пронађу неке заједничке методе дјеловања у Скупштини и на улици, како би извршиле притисак да се што прије организују ванредни избори.
Медојевић такође сматра да се ескалација ситуације на истоку Украјине може одразити и на Црну Гору јер би довела до губитака у туризму, инвестицијама, приходима буџета, несташицама, поскупљењу енергената, хране, љекова.
“Идеја власника Вијести са мањинском владом, којом би они управљали, јесте гашење ватре бензином, опасно играње са миром и стабилносћу државе. Мислим да је Јоковић, и групица око њега пружила руку и направила договор око уласка у владу власника Вијести. А СНП је , по свим анкетама, испод цензуса и у тој одлуци да уђе у владу, превагнуће интереси неколико људи у врху те партије”, констатује Медојевић.

Мали маневарски простор

Аналитичар Предраг Дрецун за Спутњик каже да која год се влада сада формира трпеће одређен политички притисак.
“Ако се формира мањинска влада она ће имати јак притисак конституената бивше парламантарне већине, конкретно Демократа и ДФ-а. Ако се некадашња парламентарна већина договори око формирања владе, неслагање између Демократа и УРЕ би био унутрашњи притисак који би таква влада трпјела”, каже Дрецун.
Он истиче да је интересантно посматрати СНП који није још затворио врата ниједној опцији формирања нове владе, али мисли да су они ближи одлуци да подрже и уђу у мањинску владу, и поред неслагања дијела њиховог чланства.
“Ако се формира мањинска влада, поставља се питање шта би она могла да уради. Можда и уради нешто што претходна није. Али одмах треба рећи да је маневарски простор за такву владу веома мали и да би она могла лако да уђе у пат позицију, јер ДПС ће лако у Скупштини блокирати сваки владин предлог који му не одговара. Мислим да без мијешања страног фактора мањинска влада не би могла да дјелује. Вјерујем да иза мнајинске владе стоји страни фактор који ће дати одређене гаранција да та влада може да функционише годину дана до нових избора”, каже Дрецун за Спутњик.
Он истиче да Демократе јако ефикасно користе ову ситуацију и усисавају сву енергију незадовољних бирача који вјерују да ово јесте прекрајање изборне воље из августа 2020 године, али да у незгодан положај стављају ДФ који још увјек не реагује енергично.
“У сваком случају слиједи брз расплет политичких догађаја у Црној Гори, само што нико са сигурношћу не зна гдје ће нас он одвести”, каже Дрецун за Спутњик.

Ко ће све у нову владу

Кад је реч о томе ко би се све могао наћи у будућој мањинској влади, потпредсједник УРЕ Филип Аџић је прије неки дан изјавио да ће потпредсјеници будуће мањинске владе бити Црногорац, Бошњак и Србин.
Тако би се на мјесту једног од потпредсједника владе могла наћи, како се спекулише, Јована Маровић, Црногорка, иначе и потпредсједница УРЕ.
Једно потпредсједничко мјесто у влади, према истим наводима, чека Ервина Ибрахимовића, предсједника Бошњачке странке.
Србин, потпредсједник у мањинској влади, могао би бити Владимир Јоковић, лидер СНП-а, или пак неко из самог врха СНП-а. Помињао се и Саша Дамајновић, некада први човјек Пореске управе и царина, а сам Абазовић је у једном интервјуу казао да ако он буде саставлајо владу, у њој ће бити мјеста за Дамјановића.
Абазовић слови за најозбиљнијег кандидата за мандатара те мањинске владе.
Ништа мање неће бити интересантно ко ће бити предсједник Скупштине. И на том мјесту се помињало да би то могао бити Владимир Јоковић, али су из опозиционих СД и СДП казали да то за њих није прихватљиво. Као кандидат за предсјендицу Скупштине помиње се И име потпредсједнице СНП-а Данијеле Ђуровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала