- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западне земље осуђују одлуку Русије о ДНР и ЛНР

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит ЕУ у Бриселу
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Признавање самопроглашених република Доњецка и Лугањска (ДНР и ЛНР) од стране руског председника Владимира Путина представља кршење међународног права, изјавио је вечерас британски премијер Борис Џонсон.
„То је очигледно кршење међународног права и флагрантно кршење суверенитета и интегритета Украјине“, рекао је Џонсон новинарима.
Он је оценио да се тим чином одбацују процес и Мински споразуми што је, како је рекао, „лош и веома мрачан знак“.
Британски премијер је најавио да ће данас разговарати са украјинским председником Володимиром Зеленском и да ће му понудити подршку Велике Британије, а на питање да ли је сада време за увођење санкција Русији, Џонсон је одговорио да ће „морати да сачека и види шта се десило у источној Украјини“.
Британска министарка спољних послова Лиз Трас је са своје стране рекла да признање независности ових региона „демонстрира одлуку Русије да изабере пут конфронтације уместо дијалога“.
„Овај потез представља даљи напад на суверенитет и територијални интегритет Украјине“, истакла је Трасова.

Моравјецки: Признавање независности ЛНР и ДНР чин агресије

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки назвао је одлуку Русије о признавању независности република Донбаса „актом агресије против Украјине“ и рекао да би одмах требало увести санкције Москви.
„Одлука да се признају самопроглашене републике је коначно одбијање дијалога и флагрантно кршење међународног права. Ово је акт агресије на Украјину, на који се мора недвосмислено одговорити увођењем хитних санкција“, написао је Моравјецки на Твитеру.

Немачка: Признавање ДНР и ЛНР – кршење међународног права

Министарство спољних послова Немачке назвало је руско признање Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР) грубим кршењем међународног права и ударом на све дипломатске напоре.
„Данашње признање од стране (руског председника Владимира) Путина сепаратистичких самопроглашених ‘народних република’ у источној Украјини представља грубо кршење међународног права и наноси озбиљан ударац свим дипломатским напорима да се пронађе мирно и политичко решење за садашњи сукоб“, изјавила је министарка спољних послова Аналена Бербок.
„Вишегодишњи напори у ‘нормандијском формату’ и ОЕБС-у намерно се и без икаквог јасног разлога уништавају. Посвећеност Русије дипломатском решењу кризе трпи огромну штету“, додала је министарка.

Гутереш: Прекршен територијални интегритет и суверенитет Украјине

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш сматра да је Русија прекршила територијални интегритет и суверенитет Украјине тиме што је признала независност две самопроглашене републике на истоку Украјине, саопштио је вечерас портпарол УН Стефан Дижарик.
„Уједињене нације, у складу са релевантним резолуцијама Генералне скупштине, и даље у потпуности подржавају суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине, унутар њених међународно признатих граница“, навео је Дижарик у свом саопштењу.

Блинкен: Признање ДНР и ЛНР – одустајање Русије од обавеза према Минским споразумима

Одлука Русије да призна ДНР и ЛНР симболизује потпуно одбацивање обавеза Москве према Минским споразумима и представља „задирање“ у суверенитет и територијални интегритет Украјине, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Ова одлука представља одбацивање обавеза Русије према Минским споразумима, такође је директно у супротности са изјавом Русије да је посвећена дипломатији и представља очигледно нарушавање суверенитета и територијалног интегритета Украјине“, наводи се у Блинкеновом саопштењу које је објавио Стејт департмент.
Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.
Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
СВЕТ
Макрон позива на одржавање Савета безбедности УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала