- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Џаферовићева и Комшићева осуда Русије није званични став БиХ /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Најбоље је да БиХ остане неутрална када су у питању оцене у вези са стањем у Украјини, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и нагласио да став друга два члана, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића и осуђивање Русије, није званични став БиХ.
Додик је истакао да је ситуација на Балкану комплексна, јер је међународни интервенционизам у последњих 20 година створио неодрживо стање у БиХ.
Додик каже да је у најмању руку неозбиљно то што западне земље осуђују Русију да крши међународно право имајући у виду да то раде последњих 20 година у БиХ, где су створиле неодрживо стање, а које штите свим расположивим средствима мислећи о сопственим интересима, а не конститутивним народима у БиХ.
Додик је навео да су западне земље кршиле међународно право признавајући самопроглашено Косово и дерогирајући Устав БиХ који је део Дејтонског споразума.
„Они сада нама шаљу поруку да ми треба да прихватимо њихову оцену како они штите међународно право - то је неозбиљно у најмању руку. Позивати се на међународно право у осуди председника Русије Владимира Путина за ово што је учинио, а чините све да дерогирате међународно право, да пошаљете НАТО авионе на Србију и Републику Српску без одлука Савета безбедности УН, где је речено да мора бити одлука, шаљете наводног високог представника којег није именовао Савет безбедности УН, а говорите о поштовању међународног права - заиста је апсурдно“, истакао је Додик.
Он је подсетио да је у Анексу 10, као делу међународног акта Дејтонског споразума, прецизно наведено да се високи представник мора именовати резолуцијом Савета безбедности УН, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала