- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Питање граница ЛНР и ДНР ће се тек решавати

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да прво треба ратификовати споразум о пријатељству, а затим разговарати о томе у којим границама Русија признаје ЛНР и ДНР.

„Хајде ипак да пустимо наше законодавце да данас одиграју своју улогу и пустимо да се реализује правни процес (ратификација споразума)“, одговорила је Захарова на питање у којим границама Русија признаје ЛНР и ДНР.

Такође је саопштила да је Москва дуги низ година позивала и подстицала на реализацију Минских споразума.
Како је констатовала у емисији „Соловјов лајв“ на Јутјубу, Русија полази од тога да су Мински споразуми престали да буду релевантни за власти у Кијеву.
Према речима Захарове, у одлуци Русије да призна независност ЛНР и ДНР нема емоција, али је очигледно да је Запад лишен сваке емпатије и разумевања суштине питања.
Коментаришући могућности састанка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена након признања ЛНР и ДНР, она је истакла да је Москва спремна за преговоре и дипломатију.

Признање независности ставља тачку на страдања људи

Признање независности Доњецке и Луганске Народне Републике, ратификација споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи требало би да зауставе страдање Руса и сународника који тамо живе, рекао је председник руске Државне думе Вјачеслав Володин.
Он је истакао да ће данас Дума размотрити питање ратификовања споразума који је потписан између Русије и ЛНР и ДНР.
„У ситуацији када се налазимо пред хуманитарном катастрофом, видимо како је на десетине хиљада избеглица, жена, деце приморано да напушта своје куће, једини избор је да се донесе та одлука“, истакао је он.
Володин додаје да је Русија дуго тражила од Украјине да поштује Минске споразуме, „али их је Кијев прецртао када је покренуо ватрена дејства на цивиле у Донбасу“. Он је констатовао да су САД заинтересоване за то да тај сукоб траје, те да европске земље нису биле у стању да утичу на та питања.
Према мишљењу Володина, ограничавајуће мере против Русије ће бити уведене у сваком случају, као што су се и раније уводиле без икаквих разлога.
„САД и њиховим сателитима-савезницима снажна Русија не треба“, закључио је он.
Претходно је руски лидер потписао два указа којима се признају Луганска и Доњецка Народна Република. Он је наложио извршним властима да што пре ратификују те документе. Путин је изразио уверење да ће народ Руске Федерације подржати одлуку о признању ЛНР и ДНР.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
Путин наложио руској војсци да осигура мир у ЛНР и ДНР, претходно потписао указ о признању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала