- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Путинова одлука о признању ДНР и ЛНР дочекана на нож: Западни свет обећава оштар одговор

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПотписивање указа о признању ЛНР и ДНР
Потписивање указа о признању ЛНР и ДНР - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Одлука руског председника Владимира Путина да призна независност ЛНР и ДНР изазвало је веома негативну реакцију земаља НАТО-а и њихових партнера. На Западу су одлуку окарактерисали као кршење међународног права, суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Обећавају Русији колективни одговор.
Председник Русије Владимир Путин је након јучерашњег обраћања руским грађанима, које је трајало скоро сат времена, објавио одлуку о признању независности Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР). Укази о признању, као и споразуми о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР, су потписани 21. фебруара. Очекује се да ће Државна дума ратификовати документе током данашњег дана, а касније ће Савет Федерације одобрити нацрт закона о ратификацији.
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден је током телефонског разговора са украјинским колегом Владимиром Зеленским „одлучно осудио“ одлуку о руском признању ДНР и ЛНР. Амерички председник је већ потписао указ о санкцијама против трговине и инвестиција у ДНР и ЛНР, као и о блокади имовине лица која су повезана са републикама Донбаса. Пакет мера које су САД припремиле у случају напада Русије на Украјину за сада није активиран.
Канада такође „одлучно осуђује“ руско признање република Донбаса и намерава да уведе санкције.

„Канада ће са својим партнерима и савезницима чврсто одреаговати на ово недопустиво непоштовање међународног права. Спремамо се да уведемо економске санкције које ће бити одвојене од оних које су припремљене као одговор на било какву даљу војну инвазију Русије у Украјини“, саопштила је министарка спољних послова Канаде Мелани Џоли на Твитеру.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон је руско признање Доњецке и Луганске Народне Републике назвао „тужним знаком“ и „очигледним кршењем међународног права“.

„То је грубо нарушавање суверенитета и интегритета Украјине“, изјавио је британски премијер.

Према мишљењу Џонсона, Путинова одлука „учинила је неизводљивим Минске споразуме и процес“. Лондон ће данас објавити нове санкције против Русије као одговор на признавање ДНР и ЛНР. Према писању британских медија, за сада није реч оштром пакету санкција који је спреман у случају „инвазије“ Русије на Украјину.
Председник Француске Емануел Макрон је осудио руско признање ДНР и ЛНР и позвао да се уведу „циљане европске санкције“. Такође се заложио за одржавање ванредне седнице Савета безбедности УН. По мишљењу власти Француске, признавањем ДНР и ЛНР „Русија је нарушила међународне обавезе и суверенитет Украјине“.
Министарка спољних послова Немачке Анабела Бербок казала је да је Русија признањем република Донбаса нарушила суверенитет Украјине, те да је то „недопустиво кршење међународног права и тежак ударац дипломатским напорима за мирно решавање проблема“. Она је позвала Русију да поништи одлуку о признању, упозоривши да ће Немачка и међународни партнери „одреаговати на то кршење међународног права“.
Премијер Пољске Матеуш Моравецки је одлуку председника Русије о признавању независности ДНР и ЛНР назвао „чином агресије против Украјине, коначним одбацивањем дијалога и недопустивим кршењем међународног права“. Он је апеловао да се сазове седница Европског савет, те да се одговори моменталним санкцијама.
Кина поздравља све напоре усмерене на решавање украјинског проблема дипломатским путем, узимајући у обзир постојеће забринутости и позива све стране да се уздрже од акција које могу довести до ескалације ситуације, изјавио је стални представник Кине Чанг Ђун на заседању Савета безбедности УН .
Председница Молдавије Маја Санду осудила је руско признање ДНР и ЛНР.

„То је очигледно у супротности са међународним правом. Молдавија и даље чврсто подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине у оквиру њених међународно признатих граница“, написала је Санду на Твитеру.

Одлуку Русије је осудила и Финска.

„Финска осуђује једнострани чин који нарушава суверенитет и територијални интегритет Украјине. Признање сепаратистичких региона у источној Украјини је озбиљно кршење Минских споразума“, рекао је председник земље Саули Нинисте.

Према његовим речима, Финска ће се прикључити колективном одговору Европске уније.
И председник Румуније Клаус Јоханис огласио се поводом признања независности ДНР и ЛНР од стране Русије.

„Румунија одлучно осуђује руско признавање независности ДНР и ЛНР. То је недопустиво кршење међународног права на које би требало да уследи најоштрија реакција међународне заједнице. Чврсто подржавамо украјински суверенитет и територијални интегритет“.

Грузија такође подржава територијални интегритет Украјине и осуђује одлуку о признању ДНР и ЛНР, изјавила је председница Грузије Саломе Зурабишвили.

„Грузија строго осуђује руско ‘признање’ Доњецке и Луганске области Украјине, што је понављање сценарија чији је резултат био окупација 20 одсто наше територије“, написала је на Твитеру Зурабишвили.

Министар спољних послова Казахстана Мухтар Тлеуберди је искључио могућност признања ЛНР и ДНР.

„Уверавам вас да питање о признавању ДНР и ЛНР од стране Казахстана није на дневном реду. Полазимо од основа међународног права и основних принципа повеље УН“, рекао је он и додао да ће Савет безбедности Казахстана ускоро израдити званичан став земље.

Ко је подржао одлуку Русије

Подршку одлуци Русије да призна независност ДНР и ЛНР изразиле су Јужна Осетија и Абхазија које су и саме делимично признате државе. Председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов рекао је да је руско признање суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике „очекивана, основанона и оправдана одлука“. Лидер Абхазије Аслан Бжанија је изјавио да је одлука Путина „правична и да се заснива на адекватној процени геополитичке реалности и да је у складу са савременим изазовима и претњама“.
Сирија такође подржава одлуку Русије о признавању независности ЛНР и ДНР, саопштио је министар спољних послова Сирије Фејсал Микдад.

Међународне организације осудиле потез Москве

Међународне организације и савези су, поред бројних западних земаља, такође осудили руско признање суверенитета ДНР и ЛНР.
Европска унија сматра да је ово признање кршењем међународног права и планира да чврсто и одлучно одговори.

„Признање два сепаратистичка региона у Украјини је недопустиво кршење међународног права, територијалног интегритета Украјине и Минских споразума“, написала је на Твитеру шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Исто је јуче објавио и председник Европског савета Шарл Мишел.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је са своје стране изразио забринутост због одлуке Русије о признању ДНР и ЛНР.

„Генерални секретар сматра да је одлука Русије нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине“, наводи се у саопштењу представника генералног секретара УН Стефана Дижарика. Према његовим речима, Гутереш је указао да тај „корак противречи принципима повеље УН“.

Он је позвао на мирно решавање ситуације око Украјине у складу са Минским споразумима и истакао да би све стране „које имају везе са ситуацијом требало да се усредсреде на напоре како би се осигурао моментални прекид војних операција, заштита цивила и цивилне инфраструктуре“.
Председник ОЕБС-а и министар спољних послова Пољске Збигнев Рау је такође осудио одлуку Путина и позвао Русију да се уздржи од „инвазије“ на Украјину.

„Што се тиче одлуке председника Путина, ми изражавамо нашу непоколебљиву подршку територијалном интегритету Украјине у међународно признатим границама. Позивамо Русију да се уздржи од било какве војне интервенције ради спровођења ове тужне одлуку и да узме у обзир дугорочне последице по међународне односе“, написао је Рау на Твитеру.

Специјални представник ОЕБС-а у Украјини и у Трилатералној контакт групи, амбасадор Мико Кинунен је истакао да је важно да „данашња одлука не доведе до нових војних акција и крвопролића“. Он је додао да је и даље спреман да настави дијалог о мирном решавању у формату Трилатералне контакт групе и напоменуо да „дипломатија и преговори немају алтернативу“.
Председник Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) Тини Кокс је позвао Русију да повуче одлуку о признању ДНР и ЛНР и да неспоразуме реши путем дијалога.

„Прикључујем се изјави генералне секретарке Савета Европе Марије Пејчиновић Бурић о томе да је руско признање такозваних ‘народних република’ Доњецке и Луганске области нарушавање међународног права и представља једнострано нарушавање Минских споразума који су једина основа за регулисање конфликта у Донбасу“, наводи се у изјави.

Кокс је такође саопштио да има намеру да предложи Скупштини да хитно размотри то питање на заседању у Берлину које се одржава 11. марта.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је такође осудио одлуку Русије о признавању ДНР и ЛНР. Према његовим речима, таква одлука таква „поткопава суверенитет и територијални интегритет Украјине, уништава напоре усмерене на решавање сукоба и крши Минске споразуме“. Столтенберг је позвао Русију „да изабере пут дипломатије и повуче своје трупе из Украјине у складу са својим међународним обавезама“.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор при УН: Кључно наћи начин да се избегне рат, нови масакр у Донбасу нећемо дозволити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала