- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Мински споразуми су прошлост, гарантујемо безбедност ЛНР и ДНР

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Русија сматра да је Кијев крив што Мински споразуми не важе. Последње акције власти у Украјини су показале да се они спремају за инвазију на Донбас, зато је Москва одлучила да је време Минских споразума прошло, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Андреј Руденко.
„Сматрамо да је Кијев својим акцијама погазио Минске споразуме, зато они, нажалост, не делују. То није био наш избор, ми смо током дугих осам година покушавали на разне начине да спасимо те споразуме, без обзира на то што то није било једноставно. Нажалост, нисмо у томе успели“, рекао је Руденко.
„Последњи догађаји су показали да се ситуација погоршава. Фактички се планира трећи покушај насилне инвазије на Донбас. Видите шта се дешавало и са гранатирањем и са евакуацијом. Сматрали смо да је прошло време Минских споразума“, додао је он.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија гарантује безбедност ДНР и ЛНР.

„Потписани су споразуми о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Русије и тих нових држава у којима гарантујемо да ћемо осигуравати њихову безбедност. Мислим да то сви разумеју“, рекао је министар.

Војна ситуација у Донбасу значајно је ескалирала 18. фебруара. Целог дана се пуцало дуж контакт линије. У престоницама самопроглашених република одjекнуле су велике експлозије. Почела је евакуација жена и деце у пограничне регионе Русије.
Како је изјављивао шеф ДНР Денис Пушилин, председник Украјине Владимир Зеленски ће ускоро дати налог војсци да изврши инвазију на ДНР и ЛНР. У суботу 19. фебруара, лидери ДНР и ЛНР су потписали указ о свеопштој мобилизацији.
Председник Русије је 21. фебруара потписао два указа којима се признају Луганска и Доњецка Народна Република. Он је наложио извршним властима да што пре ратификују те документе.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РУСИЈА
Москва саопштила у оквиру којих граница признаје ЛНР и ДНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала