- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија спречила трећи украјински покушај „блицкрига“

© AFP 2023 / HANDOUTУкрајински тенк у Донбасу
Украјински тенк у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Признањем независности Доњецке и Луганске Народне Републике Русија је спречила трећи украјински покушај „блицкрига“ против донбаских република, каже за Спутњик некадашњи дописник српских медија из Москве Ђуро Билбија.
Према његовим речима, Русија је то учинила у тренутку када је рат који је Украјина водила против дела свог становништва и територије трајао осам година, а признање Русије уследило је као логична последица онога што се претходно догађало.

Украјински покушај „блицкрига“ против донбаских република

Такозвани Мински процес, подсећа Билбија, завршио се Минским споразумима, скупом докумената које је Украјина сукцесивно, уз посредовање Русије, Немачке и Француске потписивала претходних година и обавезала се да ће донбаским републикама дати посебан статус, што практично подразумева доста широку аутономију унутар формалног државног оквира Украјине, као и одржавање избора и амнестију за све учеснике сукоба 2014/2015 године.
„Међутим, Украјина ове споразуме није поштовала, а рат ниског интензитета, осим у случају неких великих празника и договорених примирја, практично је трајао у континуитету. Украјина није престајала да пуца и то не само по позицијама војних снага тих двеју република, него и стамбеним зградама, насељима, периферији, па чак и по центрима неких великих тамношњих градова. У међувремену Американци и НАТО су војно и обавештајно дубоко ушли у Украјину и тамо формирају војне базе на шта немају никакво право“, објашњава Билбија.
У Украјини је, додаје, чак и руски језик забрањен.
„Можете ли да замислите да 20 милиона људи у некој земљи говори неким језиком, а да му је уставом те земље и законима забрањено да то чини? Па да се то догађа на некој територији која није историјска Русија и да то одговара Американцима и њиховим савезницима о томе би сви светски медији даноноћно писали. Међутим, то се у Украјини догађа, али влада громогласна тишина и нико у Вашингтону, Бриселу или Берлину око тога не прави проблем“, указује Билбија.

Бумеранг који се вратио Западу

Нечињење у погледу Минских споразума, као и хушкање и инструирање Кијева на нови „блицкриг“ против Донбаса Западу се, сматра новинар, сада вратило као бумеранг, иако они то у својој пропаганди никада неће признати.
„Ви можете челичну опругу да држите у притиснутом положају докле год имате снаге, али чим ваш притисак ослаби она ће се муњевито вратити у свој положај. Тако да то што покушавају са НАТО пактом и са обојеним револуцијама, све је то већ доживело „враћање опруге“. Погледајте Сирију коју су Американци, Британци и Турска комадали док се Русија и Иран нису укључили. Американци су рат за Сирију изгубили, као и за Авганистан. Да нису провоцирали државни преврат у Кијеву не би Крим био у Русији, да нису наставили са прогоном и дефакто геноцидом народа који је руски и руско-говорећи у Украјини, до овога сада вероватно не би дошло“, категоричан је Билбија.

Промењен оквир будућих догађаја

Он подсећа да НАТО и САД нису дали адекватне одговоре на руске захтеве у погледу безбедносних гаранција, а признањем ових република Русија је сада, на неки начин, променила ситуацију и оквир у коме ће се ствари даље одвијати.
Украјина је за Русију нешто посебно, Москва на Украјину гледа као на део своје историјске територије и неће дозволити НАТО пакту и Западу да ту земљу претворе у територију са које могу непосредно да угрожавају Русију. Она не само да је са своје стране дала међународни субјективитет тим двема републикама, већ је послала и своје јединице које ће играти улогу мировних снага и бити тампон између украјинске армије и снага донбаских република“, примећује наш саговорник.
Тиме се, верује Билбија, искључује могућност да Украјина, осим ако неће да зарати са Русијом, нападне те две републике, а вероватно ће се смањити гранатирања којих је у изобиљу било претходних дана, будући да је преко 1700 пројектила испаљено на одређене тачке под контролом донбаских снага последњих неколико дана.
„Међутим, ако Украјина поново крене војно, она ризикује да се нађе у ситуацији у којој се 2008. године нашла Грузија, када је војно ударила на Јужну Осетију и руски мировни контигент. То је био врло кратки рат у коме је Русија могла не само да војно порази Грузију на територији Јужне Осетије, него и да умаршира у главни град Тбилиси. Али, Русија то није урадила јер нема никакве освајачке амбиције према Грузији, као што их нема ни према Украјини. Са потезом признања донбаских република, Русија дефакто присиљава Украјину на мир“, оцењује Билбија.
Како каже, све је сада ушло у једно геополитичко кретање и увезало се са новом архитектуром безбедносног поретка у Европи који тражи Русија, и новом архитектуром светског поретка коју заједно траже Русија и Кина.
„Остаје да се види како ће се ситуација даље одвијати и докле ће западне земље ићи са осудом руског потеза. Не би било изненађење нити први пут да својим реакцијама „пуцају себи у ногу“, попут немачке реакције у вези „Северног тока 2“, јер ће сада гас плаћати још скупље. Али, треба имати на уму да иако су Американци Русију ухватили „на спавању“ са државним превратом у Кијеву, од тада им ништа не иде како су планирали и како би желели. Они на све могуће начине хоће да зауставе развој Русије и Кине, а заправо их тиме удружују и то ће бити бумеранг који ће им се тек вратити“, закључује Ђуро Билбија за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала