Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ако се Запад тек сада сетио међународног права – нека отпризнају Косово /видео/

Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер
Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Врло је интересантно да су на Западу поново открили да постоји међународно право, каже бивши шеф Координационог центра за КиМ Небојша Човић. То, додаје, није лош моменат, а први корак у показивању да то што су открили хоће и да примене је - отпризнавање независности Косова.
Он овако за Спутњик коментарише поруке из Сједињених Америчких Држава у којима се наводи да „верују да ће Србија стајати раме уз раме са Европском унијом у поштовању међународног права да би се штитили мир, просперитет и стабилност широм региона“. Претходно је и портпарол ЕУ Петер Стано рекао да ће ЕУ реаговати санкцијама на, како тврди, руско кршење међународног права и поручио да од држава у процесу приступања очекује да се ускладе са одлукама Брисела, а то се односи и на Србију.

Сетили се међународног права

„После свега што смо ми доживели као народ, као земља на простору и СФРЈ и после на просторима Србије, нико нема морално право да од нас очекује да подржимо санкције, да ми осуђујемо не знам кога, из простог разлога јер је на нама вежбано брутално кршење међународног права. Неки су тада схватили, а првенствено Американци, да је међународно право право бруталне силе, право јачега“, категоричан је Човић.
Човић напомиње да нико од Србије нема права да очекује да се придружује било каквим санкцијама према било коме јер је то, једноставно, неморално. Како каже, сам је био противник увођења санкција Минску и придруживању целој тој групи везаних за санкције Белорусији.
„Ми једноставно најбоље знамо и на својој кожи смо осетили да санкције ништа добро не доносе. Оне никада нису биле усмерене према ономе због кога су прописане, оне су кажњавале недужне људе. Навешћу један прост пример који мислим да никада не сме да се заборави, а то је колико је беба умрло у Бањалуци због несташице кисеоника. Оно што ме мало брине је понашање наших медија и та „кукњава“ да ће да нас „притисну“. Па ми као да призивамо да нас они притисну. Па добро, па шта, они ће то свакако да ураде“, каже наш саговорник.

Апсолутно противљење придруживању санкцијама

Две кључне ствари, сматра Човић, са наше стране морају бити уклесане у камену:
„То је поштовање међународног права и апсолутно противљење придруживању одређеним земљама за увођење санкција неким другим земљама. Знате, то увођење санкција је врло интересантно јер што бих се ја придуживао њиховим геополитичким потезима? Па они су највећи кривци за све ово што се данас догађа, почевши од 1999. године.“
Поводом извешатавања српских медија о ситуацији у Донбасу, Човић каже да у друштву имамо једну ужасну полемику.
„Али, она је у великој мери лицемерна и у неким јавним наступима и у емисијама где има разних ставова. Ја сам као инжењер врло конкретан и саговорнике директно питам да ли су за независност Косова. Међутим, нема директног одговора јер они који би да кажу да јесу брину о томе како је како ће их наша јавност дочекати. Са друге стране, не могу да кажу ни да нису, јер су у великој мери на платним списковима тих, већ каквих, организација“, наводи бивши шеф Координационог центра за КиМ.

Донбас и КиМ су неупоредиви

Како каже, кроз наше медије се такође провлачи нека компарација онога што се нама догодило и што се догађа на Косову и Метохији, и онога што се догађа у Украјини.
„Ту нема никаквих додирних тачака, нема никакве компарације. Ево врло јасног примера - можда би могла да се прави компарација да је Русија или господин Путин бомбардовао Украјину три месеца. То је један аспект, а други је историјски контекст. Они који ништа не знају и неће да знају када поменемо историју треба да се сете тога шта је Кијев у смислу Русије, у смислу православља, а на крају крајева и шта је Украјина“, каже Човић.
Ми смо у СФРЈ, подсећа саговорник Спутњика, платили цену нечега што се звао АВНОЈ и авнојевска организација државе.
„Овде, приликом распада Совјетског Савеза концепт знамо како је био направљен и како су измишљене и неке државе које никада нису биле државе и како су измишљене некакве националности. И на то се опет играло сада, од стране одређених западних ментора“, сматра Човић.
Европа, закључује, треба да се замисли у шта и у какву замку је упала, јер ово није однос Русије и Европе, већ Русије и Америке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала